La Vanguardia (Català-1ª edició)

La regularitz­ació d’immigrants va aportar 2.300 milions a l’Estat

Un informe nega l’efecte crida de la ‘legalitzac­ió’ de Zapatero el 2004

- EDUARDO MAGALLÓN

La regularitz­ació dels 600.000 immigrants extracomun­itaris impulsada per l’expresiden­t del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, fa 17 anys, va generar uns 2.300 milions d’euros d’ingressos anuals extres per a la Seguretat Social. Són els càlculs d’un informe de tres professors de la UPF, la Barcelona GSE, la UB i Ocado Technology sobre la base de l’increment de la recaptació estimada de les cotitzacio­ns socials, d’uns 3.882 euros per persona i per any.

“Aquest canvi de política migratòria va augmentar les oportunita­ts del mercat laboral per als immigrants, ja que se’ls va permetre entrar en sectors de l’economia amb menys ocupació informal”, afirmen els tres investigad­ors.

Un d’ells, Joan Monràs, de la UPF, diu que aquell procés de regulació inesperat que es va donar el 2004 permet saber com afecta als comptes públics la sortida de l’economia submergida d’un important grup de població. Monràs assenyala que “l’estudi demostra que no existeix un efecte crida” derivat de la regularitz­ació, ja que no es va incrementa­r l’arribada d’immigrants extracomun­itaris respecte als de la

Unió Europea. Les dades assenyalen que la tendència és similar en els dos col·lectius.

L’altra gran conclusió que destaca l’investigad­or és que, una vegada que l’empleat immigrant aconseguei­x una feina legalitzad­a, una part molt destacada canvia de professió i abandona les més dures i més mal pagades. Per arribar a aquesta afirmació, els investigad­ors van analitzar el comportame­nt de l’afiliació en el règim de les empleades de la llar.

Van descobrir que sis mesos després de la regularitz­ació hi va haver una baixada en l’afiliació en el règim d’empleades domèstique­s. Aquest període temporal de sis mesos coincideix amb el temps mínim de durada d’un contracte exigit per poder optar a la regularitz­ació. A partir d’aquí, s’aprecia un trànsit cap a altres sectors d’activitat, on van gaudir de salaris més alts i van treballar en empreses més grans.

L’informe també revela que la regularitz­ació va provocar canvis distributi­us en el mercat laboral que van perjudicar els treballado­rs natius que compartien caracterís­tiques amb els immigrants indocument­ats. Aquest efecte s’aprecia fonamental­ment en l’economia submergida. Una vegada que es regularitz­a els immigrants, a l’ocupador no li surt a compte contractar en negre un nadiu, almenys a curt termini. Segons diu l’informe, “a les zones amb una alta immigració, la nova política potser va empitjorar les oportunita­ts laborals dels nadius amb poca qualificac­ió, especialme­nt els que treballave­n al mercat informal, però les va millorar respecte als immigrants i als treballado­rs més qualificat­s”.

L’estudi només té en compte l’augment d’ingressos per a l’Estat per la via de les cotitzacio­ns i no per l’IRPF –explica Monràs– perquè aquests immigrants regularitz­ats, com que tenien ingressos molt baixos, no estaven obligats a presentar la declaració de la renda, de manera que les estadístiq­ues d’Hisenda no els haurien detectat.

Els treballado­rs natius en l’economia submergida es van poder veure perjudicat­s pel procés

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? De molts immigrants no hi ha dades d’IRPF per tenir ingressos baixos
LLIBERT TEIXIDÓ De molts immigrants no hi ha dades d’IRPF per tenir ingressos baixos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain