La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xarcuteria vegetarian­a

L’empresa familiar d’embotits La Selva diversific­a per créixer

- SÍLVIA OLLER Girona

La tendència creixent de la població a reduir el consum de carn ha portat l’empresa familiar d’embotits La Selva, que té el pernil cuit com el seu vaixell insígnia, a fer una línia de xarcuteria vegetarian­a. Sota la marca Altervego, la firma amb seu a Campllong (Gironès), ha posat a la venda cansalada viada i gall dindi vegetals, elaborats amb soja, oli d’oliva i ou mantenint la textura i gust de la cansalada i gall dindi d’origen animal però amb un 80% menys de greix. L’empresa va facturar 80 milions el 2020, un 4% més que l’any anterior i pronostica un “creixement moderat” aquest any gràcies a la venda d’aquests nous productes en supermerca­ts i també xarcuterie­s.

Les noves receptes es dirigeixen a persones flexitaria­nes, aquelles que consumeixe­n carn o peix ocasionalm­ent, i als que volen eliminar o reduir la carn de la seva dieta. S’estima que un 17% de la població ha comprat alguna vegada productes substituti­us de la carn l’últim any. “La tendència al flexiteria­nisme és més notòria en les persones d’entre 25 i 45 anys que viuen en zones urbanes i es preocupen per un estil de vida saludable”, explica Xavier Albertí, de la tercera generació d’un negoci que van obrir els seus avis en una modesta xarcuteria de Campllong el 1917.

En concret, l’empresa ha apostat per “rèpliques de la xarcuteria clàssica càrnia” com ara talls de cansalada viada i gall

La companyia, fundada el 1917, va facturar 80 milions el 2020 i obté un 80% de les vendes a l’exterior

dindi o filets de gall dindi per fer a la planxa inexistent­s ara al mercat. “A diferència de les hamburgues­es i salsitxes, són productes que gairebé encara no s’han desenvolup­at nacionalme­nt o internacio­nalment”, afirma Albertí. La gamma de productes vegetals també s’exportarà, sobretot al Regne Unit o a països del nord d’Europa. Ara les exportacio­ns arriben a un 25% de la seva facturació. La firma, que té 350 treballado­rs, és present al mercat europeu, però també en països de Llatinoamè­rica o de l’Orient, com el Líban, on comerciali­tzen embotits curats. Al mercat nacional, el producte estrella és el pernil cuit, que representa un 40% de la facturació.

La nova gamma de productes s’elabora, de moment, a les instal·lacions de l’empresa, on han invertit un milió d’euros. Tot i això, la idea és traslladar la producció de xarcuteria vegetal a la nova planta que es construirà a Cassà de la Selva. A més, el departamen­t d’R+D de l’empresa continua investigan­t la possibilit­at de crear un producte 100% vegà, substituin­t l’ou per un producte vegetal.

De moment, La Selva ha adquirit un solar de 18.000 metres quadrats, dels quals gairebé la meitat es destinarie­n a la nova límia de negoci. La voluntat d’Albertí és instal·lar-se al nou espai el 2022.

En paral·lel, la firma està investigan­t la fórmula per reduir el plàstic dels seus embolcalls fomentant l’ús de material reciclat o paper i pròximamen­t posarà al mercat una gamma d’embotits alternativ­a elaborada amb carn ecològica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain