La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les ones murcianes

- Jordi Juan Director

Les ones sísmiques del petit terratrèmo­l iniciat fa només cinc dies a Múrcia amb una moció de censura fallida està a punt de batre totes les marques de l’escala de Richter. La decisió de Pablo Iglesias de dimitir com a vicepresid­ent segon del Govern central per presentar-se a les eleccions de la comunitat de Madrid (avançada per Pedro Vallín al nostre web) ha estat un altre cop inesperat en aquests dies tan intensos d’agitada vida política. És aviat per calibrar les conseqüènc­ies de la sortida del líder d’Unides Podem del Govern, però el que es pot aventurar és que aquest no serà l’últim moviment sísmic que veurem els propers dies. Iglesias ha obert una crisi de govern i la va pretendre tancar ell mateix amb la designació de Yolanda Díaz com a vicepresid­enta segona i Ione Belarra, com a ministra, però és molt possible que Pedro Sánchez encara no hagi dit la darrera paraula.

Els socialiste­s van obrir aquesta crisi amb la moció de censura a Múrcia, però des d’aleshores sembla que vagin a remolc dels esdevenime­nts. Primer el PP va reaccionar avançant les eleccions a Madrid. Després els populars van frenar la moció a Múrcia amb el fitxatge de tres diputats de Ciutadans. I ara, Iglesias salta del Govern i li reorganitz­a l’Executiu. Coneixent els actuals inquilins de la Moncloa, sembla difícil que tot es quedi igual. El que és indubtable és l’admiració que Pedro Sánchez sent per l’encara ministra de Treball, Yolanda Díaz, que emergeix com a probable candidata de futur d’UP. Segurament els socialiste­s estan encantats amb aquest canvi en la vicepresid­ència segona.

La inestabili­tat política espanyola creix malgrat la pandèmia i la crítica situació econòmica. Tot és voluble. I si no que l’hi preguntin a Inés Arrimadas, que es va veure obligada ahir a fer una reestructu­ració interna a marxes forçades per mantenir el partit a la superfície a causa de la fuga d’alguns dels seus dirigents al PP. Massa emocions en tan pocs dies. Les ones sísmiques de Múrcia continuen ben vives. Atents a les futures sacsejades.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain