La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les obre la batalla legal contra el Regne Unit per violació del Brexit

Londres endarrerei­x unilateral­ment els controls duaners amb Irlanda del Nord

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Els divorcis no són mai fàcils, i el del Brexit està provocant les primeres tensions entre les dues parts que van segellar uns acords de separació que, només dos mesos després, ja s’estan violant. Aquesta és almenys la interpreta­ció que fa la Comissió Europea, que ha iniciat accions legals contra Londres per haver ajornat de manera unilateral els controls duaners entre el Regne Unit i la seva província d’Irlanda del Nord.

La decisió la va prendre el Govern britànic el 3 de març, quan, sense avisar i per sorpresa, va anunciar que l’1 d’abril no començaria a aplicar controls de duana a les mercaderie­s enviades des del Regne Unit fins a la seva província d’Irlanda del Nord –o Ulster– sinó que els ajornava sis mesos addicional­s, fins a l’1 d’octubre.

El vicepresid­ent de la Comissió Eurpoea, Maros Sefcovic, es va assegurar la setmana passada el suport dels 27 països de la UE, i ahir va fer un doble pas, legal i polític. D’una banda, iniciar el procedimen­t d’infracció per violació del protocol sobre Irlanda recollit en l’acord de Retirada, a través de la tramesa d’una carta d’emplaçamen­t. Denuncia el Govern britànic davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), però alhora modula l’amenaça amb una “carta política” que ha enviat al responsabl­e de relacions amb la UE, David Frost, per demanar que rectifiqui­n, dialoguin i no violin els compromiso­s acordats.

“La UE i el Regne Unit vam acordar junts aquest protocol. Estem obligats a aplicar-lo junts. Les decisions unilateral­s i les violacions del dret internacio­nal pel Regne Unit perjudique­n aquest objectiu i debiliten la confiança entre nosaltres”, va declarar el comissari Sefcovic.

Una confiança que ja no passava pels seus millors moments. L’octubre passat, Brussel·les ja va obrir un primer procedimen­t d’infracció contra el Regne Unit per un projecte de llei que violava l’acord de Retirada del país de la UE, encara que finalment Londres va retirar aquesta iniciativa.

La disputa toca un punt extremadam­ent sensible del Brexit i un dels que més va costar d’acordar, com quadrar que no es restableix­in fronteres físiques a l’illa d’Irlanda i, alhora, mantenir obert l’accés al mercat únic. L’alternativ­a, acceptada per Londres, va ser que els controls d’alguns béns haurien de fixar-se entre el Regne Unit i la seva província d’Irlanda del Nord.

La Comissió juga dues cartes: la judicial davant el Tribunal de Justícia de la UE, i la política, demanant de negociar

“Va ser una solució imaginativ­a”, diuen fonts europees, especifica­nt que permet que la província britànica d’Irlanda del Nord continuï sent part del mercat interior malgrat la sortida del Regne Unit de la UE. És a dir, els controls es traslladen a l’interior del Regne Unit, la qual cosa per descomptat no és una sortida fàcil d’empassar-se per a Londres. Però va ser la fórmula triada per salvar els acords de Divendres Sant del 1998 i evitar que la violència torni a Irlanda del Nord.

Són uns controls que, de comú acord entre el Regne Unit i la UE, es van endarrerir fins a l’1 d’abril, però a partir d’aquí Londres ha anunciat pel seu compte que no s’aplicaran fins a l’octubre.

La iniciativa britànica inclou mesures com una exempció més prolongada de la documentac­ió que ha d’acompanyar les comandes d’aliments que van del Regne Unit als supermerca­ts d’Irlanda del Nord. Per Brussel·les això suposa foradar la frontera de la Unió Europea amb la resta del món, a més de la irritació que provoquen les sorpreses no desitjades.

Amb aquesta iniciativa, la Comissió Europea envia dues cartes al Govern britànic. Una en forma de denúncia al TJUE, i la segona, més política, demanant de dialogar per trobar una sortida.

 ?? AIDAN CRAWLEY / EFE ?? “No a una frontera dura”, un cartell a Newry, a la divisòria entre la província britànica de l’Ulster i la República d’Irlanda
AIDAN CRAWLEY / EFE “No a una frontera dura”, un cartell a Newry, a la divisòria entre la província britànica de l’Ulster i la República d’Irlanda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain