La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fiasco electoral redobla la pressió sobre Laschet, nou líder de la CDU

-

estratègia clara” en la ruta cap a les eleccions de setembre.

Tanmateix, al to apujat de Markus Söder hi ha més d’un ingredient. CDU i CSU planegen consensuar a mitjans de maig el nom del seu candidat a canceller, i es palpa la rivalitat al respecte entre Armin Laschet, president de Rin del Nord-Westfàlia, i el mateix Söder. El líder bavarès puntua millor que el renà a les enquestes sobre preferènci­es de canceller conservado­r. “La hipòtesi d’altres majories no és nova, no és motiu d’alarma”, va intervenir Laschet ahir.

El bloc conservado­r continua sent el primer en preferènci­es, però si el maig del 2020, amb la covid ja entre nosaltres, les enquestes van arribar a atorgar-li el 40% de suports –molt més que els seus resultats a les eleccions generals del 2017, en les quals va tenir el 33% dels vots–, ara ronda el 31%-32% de recolzamen­t.

El progressiu declivi del socialdemò­crata SPD –que va entrar gairebé a contracor a l’actual coalició de Govern i a sondejos se situa ara entorn del 16%– i el sostingut auge del partit ecologista Aliança 90/els Verds –que compta amb el 19%-20% als sondejos– alimenten des de fa setmanes la idea que el pròxim Govern

federal pugui ser de coalició entre conservado­rs i ecologiste­s.

Però els resultats als lands de Baden-Württember­g i RenàniaPal­atinat nodreixen ara la perspectiv­a d’una majoria al Bundestag (Cambra Baixa del Parlament) sense comptar amb els conservado­rs.

A Alemanya les coalicions solen batejar-se en funció del color tradiciona­l de cada partit, i es tractaria de la coneguda com a coalició semàfor, així anomenada per raons cromàtique­s òbvies perquè ajuntaria a l’SPD (vermell), el liberal FDP (groc) i als ecologiste­s (verd). “Crec que una coalició semàfor és concebible a nivell federal”, va llançar ahir el secretari general socialdemò­crata, Lars Klingbeil.

Encara que la CDU/CSU encapçali sempre els sondejos federals, benefician­t-se de la immensa figura política de Merkel, la deficient gestió de la segona onada de la pandèmia, la fatiga de la població pel llarg tancament antivirus i el lent ritme de la campanya de vacunació han fet forat, com s’ha vist.

Els casos de pressumpta corrupció d’alguns diputats conservado­rs revelats aquests dies han estat un cop fatal. Ahir mateix la CDU va aprovar un codi de conducta anticorrup­ció que implicarà l’expulsió immediata dels infractors.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain