La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més de 40 milions d’italians, un altre cop confinats

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

El monumental centre de Roma recordava ahir els dies més durs del confinamen­t de l’any passat. La capital italiana es va despertar ahir en el seu primer dia de zona vermella, amb unes restriccio­ns molt estrictes, com Milà, Torí, Nàpols o Bolonya. Més de 40 milions d’italians que viuen en deu regions del país (més la província autònoma de Trento) van tornar ahir al confinamen­t ordenat pel primer ministre, Mario Draghi, després del repunt de contagis causat per les noves variants.

“No és com l’any passat. La gent està cansada”, criticava la Margherita, que vigilava els seus nets mentre empenyien els seus patinets en una plaça propera al Vaticà. Els seus pares estaven treballant des de casa i ja que les escoles estan tancades a totes les regions confinades van decidir demanar l’ajuda de l’àvia. En teoria només pot sortir de casa per anar a treballar, en cas d’urgència, per comprar a les botigues essencials que continuen obertes o per fer un tomb en solitari al voltant del domicili, però la fatiga pandèmica que arrossegue­n els italians un any després de ser el primer país d’Europa a decretar un confinamen­t farà que sigui més difícil complir les normes. Per garantir que es respectin, el Govern ha instal·lat a la capital controls en diversos punts de la ciutat. Aquest cap de setmana els perruquers van tenir molta feina, ja que els seus clients van aprofitar per anar-hi en massa: no poden obrir a les zones vermelles.

L’Executiu de Draghi ha demanat aquest esforç a la majoria dels italians esperant que sigui l’últim. La prioritat és accelerar la vacunació amb un pla presentat pel nou comissari per a l’emergència, el general Francesco Figliuolo, que preveu haver vacunat el 80% dels italians a finals de setembre i arribar a administra­r 500.000 dosis diàries, triplicant la mitjana de 170.000 de la setmana passada.

 ?? SPENCER PLATT / AFP ?? Nova York va projectar diumenge al pont de Brooklyn les mirades de les víctimes de la covid
SPENCER PLATT / AFP Nova York va projectar diumenge al pont de Brooklyn les mirades de les víctimes de la covid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain