La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dos detinguts per la vinculació amb la mort del policia del Capitoli

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Un dels individus, identifica­t com Julian Elie Khater, li diu a l’altre, George Pierre Tanios: “Passa’m l’esprai d’óssos”.

De fet, Khater, de 32 anys i resident a Pennsilvàn­ia, i Tanios, de 39 i veí de Morgantown (Virgínia de l’Oest), no es trobaven caminant per una muntanya.

Aquesta conversa es va gravar a l’assalt al Congrés el 6 de gener. Tots dos van ser detinguts diumenge –Khater a Newark (Nova Jersey)– pels càrrecs d’assaltar amb aquest aerosol Brian Sicknick, agent del cos policial del Capitoli que va morir durant l’atac. Tot i això, en aquest punt de la investigac­ió no els imputen per la mort.

Esperen l’informe definitiu del forense, perquè encara no existeix una certificac­ió inqüestion­able que la defunció de Sicknick es va deure directamen­t a l’exposició a la substància amb la qual el van ruixar durant l’acció. A Khater se l’observa en les imatges buidant un pot a la cara de Sicknick i de dos agents més.

Les dues detencions són el resultat de la col·laboració ciutadana. L’FBI va realitzar una intensa campanya per tractar d’identifica­r aquestes dues persones, que van captar diverses càmeres, entre d’altres les dels uniformes d’alguns policies. Els informants van contactar amb els investigad­ors i van facilitar la identitat d’aquests dos suposats implicats.

En la documentac­ió judicial s’explica que els dos detinguts van créixer a Nova Jersey. Khater va treballar en una universita­t estatal. Tanios té un negoci.

Els fiscals els han imputat nou càrrecs, inclosos els d’assalt a tres agents de seguretat amb “una arma letal”. També els acusen de desordres i obstrucció al procedimen­t legislatiu. El setge va provocar que al Congrés es paralitzés durant hores el procés de ratificaci­ó de Joe Biden com a guanyador de les eleccions presidenci­als. Els càrrecs que afronten ara per ara poden suposar fins a 20 anys de presó.

El càstig serà molt superior si la seva acció es vincula amb la mort de Sicknick.El 7 de gener, dia de la seva mort, la policia del Capitoli va indicar que “va resultar ferit a l’enfrontar-se amb els manifestan­ts”. Van afegir que va tornar a la seva unitat i va perdre el coneixemen­t. Va morir a l’hospital. En una de les primeres conjecture­s es va considerar que l’havien colpejat amb un extintor. Després es va indicar que el seu òbit no va estar causat per cops. Els investigad­ors es van centrar en l’esprai com a factor primordial.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain