La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els reptes dels Estats Units de Biden, a ‘Vanguardia Dossier’

- HELENA PELICANO

Joe Biden arriba al poder en un dels moments de més polaritzac­ió de la societat dels Estats Units, amb una crisi sanitària i un model econòmic que propicia la desigualta­t. En un repàs a les fractures del sistema polític nord-americà, Vanguardia Dossier disseccion­a els actuals EUA a través d’experts en el país i protagonis­tes de la seva història recent, com Barack Obama.

La diversitat es troba a la base fundaciona­l dels Estats Units, que, sota el lema “De molts, un”, ha donat cabuda a diferents realitats ètniques, culturals i religioses.

El final de la guerra freda deteriora la convivènci­a i aguditza les disputes, segons analitza Kenneth Weisbrode al seu article “Desunió dels Estats Units”.

Michael Lind, per la seva banda, analitza la transforma­ció demogràfic­a de la societat i els canvis polítics que se’n deriven. L’anàlisi per comtats de les eleccions del novembre passat mostren una veritable divisió entre les àrees rurals republican­es i les urbs demòcrates. L’equilibri assolit en alguns estats ha fet que les minories racials i ètniques adquireixi­n un paper decisiu en els comicis, com explica Laura Pascual Manzanares a “Polaritzac­ió racial i vot minoritari heterogeni”.

A la desigualta­t racial s’hi afegeix la incapacita­t de l’Administra­ció dels Estats Units per dotar-se dels recursos i la coordinaci­ó que exigeixen els reptes econòmics i les crisis socials. Edward Ashbee repassa les raons d’una desigualta­t creixent i la seva relació amb la polaritzac­ió política.

La conflictiv­itat va derivar en un assalt al Capitoli dies abans que Biden prengués possessió al mateix escenari. Al seu article “La ‘guerra incivil’ dels Estats Units”, John Halpin busca els passos necessaris de la nova Administra­ció per arribar a una reconcilia­ció i restaurar la confiança en els processos democràtic­s. Jorge Dezcallar, per la seva banda, analitza la resposta econòmica i sanitària del president davant els estralls de la crisi de la covid.

L’anàlisi del futur requereix una mirada retrospect­iva. Per

 ?? ANDREW MEDICHINI / AP ?? L’exalcalde de Roma Ignazio Marino després de registrar la unió entre dues dones
ANDREW MEDICHINI / AP L’exalcalde de Roma Ignazio Marino després de registrar la unió entre dues dones
 ?? LV ?? Portada i il·lustracion­s de Toni Borrell
LV Portada i il·lustracion­s de Toni Borrell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain