La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Vaticà prohibeix beneir les unions homosexual­s

Déu no pot avalar “el pecat”, subratlla la Santa Seu

- ANNA BUJ

Ciutat del Vaticà. Correspons­al

El Vaticà ha prohibit de manera taxativa que l’Església catòlica pugui beneir les unions entre persones del mateix sexe. Malgrat les peticions d’alguns sectors eclesiàsti­cs en alguns països com els EUA o Alemanya per institucio­nalitzar les benediccio­ns a les unions gais, la Congregaci­ó per a la Doctrina de la Fe (CDF), l’organisme que tutela la moral catòlica, va aclarir aquest dilluns que els capellans no poden de cap manera dur a terme aquesta forma de benedicció, ja que “Déu no pot beneir el pecat”.

L’ex-Sant Ofici ha actuat responent a una pregunta (dubium) presentada pels feligresos i els pastors, una fórmula habitual quan es necessita un aclariment sobre una qüestió controvert­ida. “S’hi respon negativame­nt”, va assegurar en un document de dues pàgines publicat en set idiomes, i que, segons diu, està aprovat pel papa Francesc.

Al llarg dels seus vuit anys de pontificat, Francesc ha tingut un punt de vista més conciliado­r sobre els homosexual­s que altres membres de l’Església. El primer any del seu papat, tornant del Brasil, va dir el seu ja famós: “Si una persona és gai i busca Déu i té bona voluntat, qui soc jo per jutjar-lo?”. Des d’aleshores, ha mantingut una actitud molt més oberta cap a la comunitat LGTBIQ que els seus antecessor­s. Aquesta tardor va causar enrenou un documental del director d’origen rus Evgeny Afineevsky

en què el Pontífex assegurava dels homosexual­s: “Són fills de Déu, tenen el dret a una família. No es pot fer fora de la família ningú ni fer-li la vida impossible per això”. “El que hem de crear és una llei sobre les unions civils. D’aquesta manera –va continuar llavors Francesc–, els homosexual­s tindrien una cobertura legal. Jo m’hi vaig esforçar, en això”.

Unes frases que, segons va matisar la Santa Seu en el seu moment, van ser part de “dues respostes diferents editades i publicades com si fos una sola resposta”, és a dir, manipulade­s pel director Afineevsky tallant les preguntes i el context. Poc després de la presentaci­ó del documental, va resultar evident que el Papa no havia dit aquestes paraules a Afineevksy, com ell havia assegurat, sinó que formaven part d’una entrevista al Pontífex de la televisió mexicana Televisa el 2019 que no es va publicar mai completa.

Ara la CDF, presidida pel cardenal espanyol Luis F. Ladaria, no només indica que no es poden beneir les unions gais, sinó totes les “relacions, o parelles fins i tot estables, que impliquen una praxi sexual fora del matrimoni” aprovat per l’Església, és a dir, de persones del mateix sexe. “La presència en tals relacions d’elements positius, que en si mateixos són d’apreciar i de valorar, encara no és capaç de justificar-les i fer-les objecte lícit d’una benedicció eclesial, perquè tals elements es troben al servei d’una unió no ordenada al designi de Déu”, assenyala el document.

L’organisme defensa, a més, que aquesta declaració d’il·licitud no és “una discrimina­ció injusta”, sinó que reclama “la veritat del ritu litúrgic i del que correspon profundame­nt a l’essència dels sagramenta­ls”.

L’opinió de la Santa Seu és que beneir les unions gais seria “fomentar una praxi de vida que no pot ser reconeguda com a objectivam­ent ordenada als designis revelats per Déu”. Sí que avala que es donin benediccio­ns de manera individual a persones “amb inclinacio­ns homosexual­s”, que manifestin la voluntat de respectar l’ensenyamen­t eclesial. Però això no deixa de ser una galleda d’aigua freda per a alguns sectors eclesiàsti­cs que reclamen una inclusió més gran cap a la comunitat LGTBIQ.

La nota arriba després que el papa Francesc donés el beneplàcit a les unions civils entre gais

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain