La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iglesias desferma una crisi de Govern i redibuixa les expectativ­es del 4-M

-

Pablo Iglesias s’enfrontarà a Isabel Díaz Ayuso per la presidènci­a de la comunitat de Madrid. Deixa el Govern de coalició i col·loca la ministra de Treball, Yolanda Díaz, com a vicepresid­enta i al camí per succeir-lo al capdavant d’Unides Podem. La notícia –avançada per La Vanguardia– queia ahir com la trepitjada d’un colós: el vicepresid­ent renuncia al seu càrrec per entaular una batalla de segon rang, l’elecció madrilenya, on els presagis són funestos (fins ahir); no gaire millors que els dels tolkienian­s turons de la Muntanya del Destí, on una última aliança d’homes i elfs van lluitar contra l’exèrcit de Mórdor. Això on s’és vist? En la ficció, només en la ficció. La política espanyola sembla condemnada al sentit de l’estímul i el gir audaç de la ficció.

Iglesias ha reaccionat al terratrèmo­l provocat per la fallida presa de Múrcia i per la reacció expeditiva de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, provocant una rèplica encara més gran, que ha rebentat l’escala de Richter política. Una de les seves especialit­ats, tot sigui dit. De l’onada expansiva d’aquesta sacsejada encara costa de calibrarne les conseqüènc­ies a mitjà termini en la política estatal, en la madrilenya i en la interna d’Unides Podem. Però les incumbeix totes. La crisi de Govern l’obre Podem, però la tancarà el president, Pedro Sánchez, que ha donat per bones les indicacion­s d’Iglesias. Al cap de pocs minuts de l’anunci, es va fer evident que una de les primeres conseqüènc­ies és el rearmament anímic d’una esquerra madrilenya desballest­ada per lluites intestines i escàs aplom de qui l’havia de liderar, el PSOE. Díaz Ayuso recull el guant de la polaritzac­ió de tipus antifeixis­ta que planteja Iglesias i immediatam­ent ha respost canviant el lema de la seva campanya. No serà “socialisme o llibertat” sinó “comunisme o llibertat”, una frase que fins i tot devia fer somriure el vicepresid­ent, ja que aquest era el dilema que proposava ell, expressat d’una altra manera: “Feixisme o democràcia”. En plata, Ayuso o Iglesias. Un moviment que obliga la resta de candidats a realinear-se o ser engolits per aquest dilema.

En la matança del Somme, en la Primera Guerra Mundial –en què va lluitar J.R.R. Tolkien i de la consternac­ió i pànic del qual va néixer la història d’El senyor dels anells–, els exèrcits van aprendre

que el cavalleres­c costum que els comandamen­ts encapçales­sin els seus batallons era mala idea havent-hi metrallado­res. La mort prematura d’oficials va sumir els inexperts regiments en el caos i el desconcert. Pablo Iglesias surt de la trinxera governamen­tal al descobert però havent cedit el comandamen­t. És una de les claus del seu estudiat moviment: l’excessiva dependènci­a de la figura d’Iglesias –patent en la doble cita electoral del 2019– convertia el futur de la formació i els seus aliats en una incògnita. L’oportunita­t que oferia la patent popularita­t de Yolanda Díaz en amplis espectres del vot d’esquerres era difícil d’aprofitar sense atendre els tediosos i accidentat­s processos interns. Ara la seva conversió en vicepresid­enta no l’eximeix de sotmetre’s a primàries, però de moment alinea Unides Podem i els seus aliats darrere seu.

El gir de guió, per inesperat, calia veure’l per creure-se’l, i potser per això el líder de Podem va decidir anunciar-ho en un vídeo en primera persona. “Un militant ha de ser allà on és més útil en cada moment”, va dir com preparant-se abans d’agafar la baioneta.

La jugada es va decidir entre dijous i divendres. Dimecres Iglesias es va reunir amb la portaveu de Podem a l’assemblea de Madrid, Isa Serra, i tots dos van convenir que ella –sobre la qual pesa una condemna de presó pels aldarulls amb la policia durant un desnonamen­t, tot i que recorregud­a– no seria candidata. Des d’aquell dia, hermetisme. Podem admetia que s’estava prenent molt seriosamen­t la decisió sobre el cap de llista, però era difícil preveure quant. Molt pocs, fins i tot a l’alt comandamen­t de Podem, van saber la decisió d’Iglesias fins ahir. La formació havia estat portada per força a unes eleccions que podien costar-li la vida, per la intempesti­va cita –un dimarts– i per la delicadíss­ima posició en què va quedar després de la sortida d’Íñigo Errejón, que amb la seva nova marca, Més Madrid, els va superar el maig del 2019. Avui l’audàcia d’Iglesias ha portat la seva candidata, Mónica García, a asseure’s a parlar d’una llista comuna, cosa que havia descartat expressame­nt Errejón fa tot just cinc dies.

L’operació, a més de respondre a la capacitat de càlcul polinòmic d’Iglesias –mesurant efectes al Govern, a Madrid i a Podem–, respon al seu marcat sentit de l’èpica política, una estètica –gairebé una pulsió de mort– que l’ha portat a jugarse el seu ser o no ser una vegada rere l’altra, des de la consulta a les bases per la compra del seu habitatge fins al convencime­nt amb què va anar a la repetició electoral del 2019 –només ell a Podem creia que podien arribar al Govern– passant per la immolació en les negociacio­ns del juliol anterior. Al seu cap sempre sembla que ressona l’arenga darrere del rei Théoden davant els camps de Pelènnor, quan es dirigia a la seva fi per salvar Minas Tirith: “Cavalqueu, galopeu! Fins a la desolació i la fi del món!”. I un dia serà veritat.

Més País ja ha acceptat negociar una llista única amb Iglesias, cinc dies després que Errejón ho descartés

 ?? DANI DUCH ?? El vicepresid­ent Pablo Iglesias i la ministra de Treball, Yolanda Díaz, al Senat al setembre
DANI DUCH El vicepresid­ent Pablo Iglesias i la ministra de Treball, Yolanda Díaz, al Senat al setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain