La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez confirma que Díaz rellevarà Iglesias a la vicepresid­ència segona

El president desitja “sort” al líder de Podem i destaca la ministra de Treball

- JUAN CARLOS MERINO

“Ho ha de decidir el president, és la seva competènci­a exclusiva”, expliquen a La Vanguardia altes instàncies del Govern central sobre la recomposic­ió a què obligarà la sorprenent sortida de l’Executiu anunciada per Pablo Iglesias per assumir la candidatur­a de Podem a les eleccions autonòmiqu­es de Madrid del pròxim 4 de maig. A la Moncloa, tot i això, confirmen que Pedro Sánchez acceptarà la proposta d’Iglesias perquè l’actual ministra de Treball, Yolanda Díaz, assumeixi la vicepresid­ència segona del Govern central que ara ocupa el líder de la formació lila.

La Constituci­ó, efectivame­nt, estableix que el president del Govern espanyol és l’únic que té la potestat de proposar al Rei el nomenament o la destitució dels ministres. Però l’acord de coalició subscrit fa poc més d’un any entre Sánchez i Iglesias blinda la quota de poder d’Unides Podem en el si de l’Executiu. I així ho va reconèixer ahir el mateix Sánchez. “Jo soc una persona que compleix amb els acords del Govern de coalició, ho he demostrat al llarg d’aquest any llarg”, va assegurar. Per tant, va assegurar que Unides Podem mantindrà la participac­ió acordada en la composició del Govern. “En el repartimen­t que vam fer d’aquestes funcions hi ha una vicepresid­ència segona que representa Unides Podem al Govern central. En això no hi haurà cap mena de problema ni de malentès. Hi haurà continuïta­t, com no pot ser de cap altra manera”, va subratllar Sánchez.

Així doncs, si el 26 de gener Sánchez va anunciar la primera remodelaci­ó de Govern, com a conseqüènc­ia de la sortida de Salvador Illa per ser el candidat del PSC a les eleccions catalanes, ara abordarà la segona, forçada per la sortida d’Iglesias per als comicis madrilenys. La primera remodelaci­ó va afectar només el sector socialista del Govern i va quedar delimitada a la substituci­ó d’Illa per Carolina Darias com a ministra de Sanitat i la incorporac­ió de Miquel Iceta com a ministre de Política Territoria­l i Funció Pública. Aquesta segona remodelaci­ó, almenys en principi, només afectarà el sector d’Unides Podem a l’Executiu. “Els pròxims dies prendré les decisions que evidentmen­t he de prendre per facilitar el relleu i, per tant, continuar la feina al capdavant del Govern espanyol i els diferents ministeris”, va assegurar Sánchez. A més que Yolanda Díaz ascendeixi a la vicepresid­ència segona, en representa­ció de la formació lila, la proposta d’Iglesias és que Ione Belarra, actual secretària d’Estat d’Agenda 2030, assumeixi el Ministeri de Drets Socials. Ahir Sánchez es va limitar a destacar que té “la millor de les opinions” sobre Díaz. “Té tot el meu suport, és una ministra que fa una feina extraordin­ària al capdavant del Ministeri de Treball”, va subratllar.

Aquests relleus mantindrie­n la mateixa posició d’Unides Podem al Govern, però situarien orgànicame­nt i protocol·làriament Yolanda Díaz al davant de la vicepresid­enta tercera i ministra d’Afers Econòmics i Transforma­ció Digital, Nadia

Les tensions es podrien agreujar, però Calviño continua al timó de la política econòmica de l’Executiu

Calviño. Tot i això, i més enllà de les tensions que es puguin agreujar entre una i l’altra –per exemple, sobre la reforma laboral–, la política econòmica de l’Executiu continuari­a en mans de Calviño, que també presideix la comissió delegada del Govern espanyol per a Afers Econòmics.

Després de la sorpresa inicial que va provocar l’anunci de la sortida d’Iglesias a la Moncloa, al Govern i a la direcció del PSOE, alguns dirigents socialiste­s van considerar que els pot oferir més avantatges que no pas inconvenie­nts. Per començar, pensen que el mateix Sánchez es traurà de sobre un maldecap. El president va confirmar ahir que Iglesias li va comunicar la seva decisió poc abans de fer-la pública. I no va semblar gaire afligit, més aviat al contrari. “Hem parlat aquest matí i li he desitjat sort en la seva nova etapa política”, va concloure Sánchez després d’agrair la tasca d’Iglesias a l’Executiu.

 ?? FREDERIC SCHEIBER / EFE ?? Pedro Sánchez ahir al sud de França, on va participar en un cimera amb el Govern de França
FREDERIC SCHEIBER / EFE Pedro Sánchez ahir al sud de França, on va participar en un cimera amb el Govern de França

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain