La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cs reforça la cúpula per provar d’evitar la desbandada cap al PP

Arrimadas amplia amb Marín i Villacís el comitè permanent “de concentrac­ió”

- JULIO HURTADO

El nucli s’expandeix i es reformula, però no es desintegra. L’executiva de Ciutadans es va prolongar ahir durant més de cinc hores i va acabar amb una declaració a les vuit del vespre en què la presidenta del partit, Inés Arrimadas, va comparèixe­r envoltada dels seus lloctinent­s per defensar la solidesa d’un projecte seriosamen­t amenaçat després del fiasco de la moció de censura a Múrcia i la convocatòr­ia d’eleccions a Madrid.

Arrimadas va reconèixer que Cs ha comès “errors”, però va afirmar que el més gran de tots va ser no haver “comunicat” bé als espanyols la “terrible situació” d’“assetjamen­t i fustigació” que han patit els seus companys a Múrcia per ocultar la “corrupció”, fet que justifica plenament, a parer seu, haver intentat desbancar el PP del Govern regional.

Per protegir la debilitada fortalesa taronja del setge del PP, que s’ha intensific­at els últims dies en el que Arrimadas va definir com “una operació” per liquidar el seu partit, Cs va decidir ahir eixamplar la cúpula “amb més persones i més àrees de treball” i ascendir alguns dels càrrecs més importants que conserva el partit.

El vicepresid­ent de la Junta d’Andalusia, Juan Marín, i la vicealcald­essa de l’Ajuntament de Madrid, Begoña Villacís, s’integren al nou comitè permanent “de concentrac­ió”, que passa de set a quinze membres. I mentre Edmundo Bal guanya poder i serà el nou portaveu del partit, Carlos Cuadrado i José María EspejoSaav­edra, molt assenyalat­s per les últimes i fallides decisions estratègiq­ues, perden influència i abandonen les respective­s vicesecret­aries, malgrat que continuara­n al sanedrí d’Arrimadas.

Altres incorporac­ions amb què Cs provarà de fer front a la greu situació que viu són les d’Ignacio Aguado, desposseït de la vicepresid­ència de la Comunitat per Isabel Díaz Ayuso; els diputats Guillermo Díaz i Sara Giménez; el portaveu a l’Ajuntament de València, Fernando Giner; el portaveu a les Corts d’Aragó, Daniel Pérez, i l’eurodiputa­t català Jordi Cañas.

Malgrat el tancament de files exhibit al final, la reunió no va ser fàcil, i va viure el moment de més tensió quan Toni Cantó, a qui Arrimadas havia reservat un lloc a la cúpula, es va negar a acceptar-lo i va abandonar el conclave per anunciar a la premsa que deixava el partit i dimitia com a diputat a les Corts Valenciane­s.

Arrimadas no va fer menció d’aquesta sortida, l’única que hi

Carlos Cuadrado i José María Espejo perden influència i Edmundo Bal serà el nou portaveu

va haver ahir, però en la seva declaració va insistir que ser a Cs “requereix ser valent”, i va assegurar que alguns dels que “eren” a Cs “potser ja no hi són”, perquè “ser de Cs implica estar en contra de la corrupció tant d’un bàndol com de l’altre”.

Això la va portar a demanar a la militància que reaccioni “amb orgull i dignitat” davant la crisi que viu el projecte de “centre liberal i net” que representa Cs, que veu amenaçat per la creixent polaritzac­ió de la política espanyola, un fenomen que ara es pot observar “clarament” a Madrid, on va advertir que “el populisme” pot entrar a la Comunitat, en al·lusió a Vox, però també a Unides Podem, que tindrà com a candidat a Pablo Iglesias.

“Com més radicalita­t, més necessari és Cs. No podem permetre’ns un Madrid dels uns contra els altres”, va proclamar Arrimadas, que té precisamen­t en la batalla per fer-se un lloc a l’Assemblea de la Comunitat el seu pròxim i desesperat desafiamen­t.

 ?? DANI DUCH ?? Inés Arrimadas va comparèixe­r acompanyad­a dels membres de l’ampliat comitè permanent de Cs
DANI DUCH Inés Arrimadas va comparèixe­r acompanyad­a dels membres de l’ampliat comitè permanent de Cs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain