La Vanguardia (Català-1ª edició)

Casado creu que el Govern central “trontolla” per la moció de Múrcia

El líder del PP acusa la Moncloa de “jugar al Risk” en plena pandèmia

- IÑAKI PARDO TORREGROSA

D’aquella pols venen aquests fangs, va voler dir ahir el president del Partit Popular després de saber-se la sortida del vicepresid­ent segon, Pablo Iglesias, del Govern central per ser el candidat d’Unides Podem a la Comunitat de Madrid en les eleccions del 4 de maig. Pablo Casado va considerar que l’Executiu de Pedro Sánchez ara “trontolla” per l’intent del PSOE de “desestabil­itzar” el govern autonòmic que encapçalen els populars a la Regió de Múrcia mitjançant una moció de censura, i va assenyalar també que els canvis que hi haurà a la Moncloa són “l’ona expansiva” de les accions dels socialiste­s a Múrcia, a Castella i Lleó i a Madrid.

“Sánchez ha intentat desestabil­itzar un govern autonòmic i l’ona expansiva ha fet que el seu Govern trontolli”, va apuntar el cap de l’oposició en un acte organitzat per la Societat Barcelonin­a d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball al Palau Macaya, al qual van assistir, entre d’altres, Javier Godó, comte de Godó i editor de La Vanguardia; l’economista Antón Costas, president de la Fundació Cercle d’Economia, amb qui va debatre; Ángel Simón, president d’Agbar; Josep Sánchez Llibre, president de la patronal Foment del Treball; Juan José López Burniol, jurista i vicepresid­ent de la Fundació La Caixa; Josep Antoni Duran i Lleida, exlíder d’Unió, i Alejandro Fernández, cap dels populars catalans.

Casado, a més, va lamentar que hi hagi gent que es dedica a “jugar al Risk i a posar les seves figures en contra de l’estabilita­t política” d’Espanya en plena pandèmia, en al·lusió als ideòlegs de la Moncloa i al mateix president del Govern central. Tot i així, va apuntar que els moviments que es van anunciar ahir no el sorprenen perquè són fruit d’“aquells que veuen la política com una partida d’escacs”.

Abans que comencés la seva conferènci­a, tant el president del PP com la seva dirigent a la Co

A Barcelona

El cap de l’oposició apunta que Cs ha deixat de ser “útil” i insisteix a reunificar entorn del PP el centredret­a

munitat de Madrid, la presidenta Isabel Díaz Ayuso, havien compartit un mateix missatge a les xarxes: “comunisme o llibertat”. Al fòrum barceloní va desgranar aquesta idea i va voler definir el seu projecte polític de cara als comicis del 4-M com l’antagonist­a del que defensen els socis de la coalició de l’Executiu central, sobretot d’UP.

“Iglesias ha decidit portar el seu projecte comunista, com a simpatitza­nt de règims totalitari­s a Llatinoamè­rica i el Pròxim Orient, a una confrontac­ió política a l’Assemblea de Madrid”, va valorar Casado, que va voler contraposa­r i alçar la bandera de la “llibertat individual” davant els governs “intervenci­onistes” que ens volen “col·lectivitza­r” i “dividir”, en funció de la raça, el gènere i altres identitats que va citar i que va atribuir a la coalició que lidera Sánchez.

El líder dels populars també va tenir paraules per a Ciutadans i va destacar que la formació d’Inés Arrimadas ha “perdut el mandat polític” perquè ha deixat de ser “útil”, després d’haver donat suport i haver protagonit­zat la moció de censura de Múrcia que va originar el desencaden­ament dels últims esdevenime­nts de la política espanyola i la convocatòr­ia electoral anticipada a Madrid.

Per tot plegat, el president del PP va insistir que el seu partit ha de ser la “plaça major de l’Espanya moderada” i va cridar altra vegada a “reunificar” l’espectre polític del centredret­a entorn de la seva formació. I per a aquest reagrupame­nt va interpel·lar també els “catalanist­es més evidents” que han quedat fora de focus arran del procés. “El PP ha de ser un projecte de seny, un partit en el qual càpiguen tots els que respectin la Constituci­ó, els drets individual­s i els fonaments de la democràcia espanyola i la Unió Europea”, va assegurar Casado, que també va expressar la voluntat que el seu espai representi “el projecte de voler una Catalunya gran en una Espanya gran”, la qual cosa, segons va dir, Cs ja no representa.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? L’anunci de Pablo Iglesias que deixarà el càrrec de vicepresid­ent per competir amb Isabel Díaz
Ayuso a Madrid va arribar poc abans que el president del PP, Pablo Casado, anés al Palau Macaya
LLIBERT TEIXIDÓ L’anunci de Pablo Iglesias que deixarà el càrrec de vicepresid­ent per competir amb Isabel Díaz Ayuso a Madrid va arribar poc abans que el president del PP, Pablo Casado, anés al Palau Macaya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain