La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fatiga emocional

- Màrius Carol

L’epidemiòle­g noruec Svenn-Erik Mamelund va estudiar els registres dels hospitals psiquiàtri­cs del seu país en el primer terç del segle XX i va descobrir que els sis anys posteriors a la pandèmia del 1918 la mitjana d’ingressos va ser set vegades superior. La causa és el que avui anomenaríe­m fatiga emocional. En tot cas, l’investigad­or apunta que és només la punta de l’iceberg ja que fa un segle la gent que patia malenconia, entotsolam­ent o estrès no solia anar al psiquiatre. Hi ha qui sosté que el pintor Edvard Munch, que va conviure amb dues epidèmies de grip (la russa i l’espanyola) i que va contreure la segona, quan es va recuperar, va pintar una sèrie d’autoretrat­s en els quals apareix assegut, groc i demacrat en una cadira de vímet que podria revelar fatiga emocional. Fins i tot El crit remetria a aquest problema, encara que la seva biògrafa Sue Prideaux ho posa en dubte, per considerar que era malenconió­s per naturalesa.

La psicòloga Begoña Elizalde ha sostingut al Telenotíci­es de TV3 que

Ha estat brutal la restricció de drets i llibertats que ha suposat la covid

l’estrès a què hem estat sotmesos l’últim any, amb restriccio­ns constants i canviants, està provocant seriosos problemes en la població: “És brutal la restricció de drets i llibertats a què hem estat sotmesos, sense cap discurs empàtic. No tothom té la mateixa capacitat d’adaptació, sobretot quan les restriccio­ns canvien cada setmana. I no tinc dubtes que hi haurà persones a qui els quedaran seqüeles emocionals. Pensem que hi ha ciutadans que ni tan sols han pogut acompanyar els malalts als hospitals, ni acomiadar-se dels que ens han deixat”.

Ara que comencem a veure la llum al final del túnel, és important que les autoritats incrementi­n l’empatia amb la població. Per exemple, realment cal viatjar amb un certificat d’autorespon­sabilitat per poder anar a la segona residència com se’ns demana a Catalunya? Siguem seriosos. Necessitem menys burocràcia i una mica més d’afecte. Aquesta pandèmia ha fet miques el nostre sistema de llibertats. I això té uns costos elevats. No només per a una generació de joves a la qual hem tancat amb pany i clau, sinó també per a la nostra gent gran, a qui hem aïllat amb els costos mentals i emocionals que això comporta.

Esperem de les nostres autoritats més proximitat i menys amenaces, més comprensió i menys exigències. En definitiva, ser tractats com a adults. I el més d’un milió de multes que han posat als ciutadans, gastin-s’ho a millorar la salut mental de tots plegats.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain