La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pablo Iglesias deixa el Govern central

-

L’ona expansiva de la crisi política murciana, fruit de l’intent de Ciutadans i el PSOE per desallotja­r el PP del poder en aquesta comunitat, continua generant intensos sotracs. Després de propiciar l’avanç electoral a la Comunitat de Madrid, decidit per la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, ahir va arribar al Govern central: Pablo Iglesias, líder d’Unides Podem (UP) i vicepresid­ent de l’Executiu, va anunciar que deixaria aquest càrrec per presentar-se com a candidat d’UP a les autonòmiqu­es madrilenye­s del 4 de maig.

Espanya viu una etapa d’agitació, i el seu tauler polític encadena sismes. Ja ens comencem a acostumar a tant moviment. Però el d’ahir va ser majúscul. Tant per les figures polítiques involucrad­es com pel que va tenir d’inesperat –l’operació es va preparar en secret els últims dies– i per les conseqüènc­ies que pot tenir en diferents fronts.

Pablo Iglesias va declarar ahir que el seu era un moviment molt meditat. No ho dubtem, però els efectes finals són encara imprevisib­les. Es pot dir al seu favor que ha recuperat una iniciativa política que en els últims dies semblava exclusiva d’Ayuso, també que segurament mobilitzar­à l’esquerra de cara al 4-M i que hauria de permetre que UP avancés i millorés uns suports ara escassos. Però aquest moviment és també arriscat. Iglesias podria acabar assegut amb l’oposició de l’Assemblea de Madrid, lloc indiscutib­lement menys atractiu, i de menys pes, que la vicepresid­ència del Govern espanyol que ocupa encara. D’altra banda, no fa falta esperar a l’escrutini d’aquests comicis per adonar-se que Iglesias ens està dient que la seva etapa en el Govern central –on tan sols fa un any i dos mesos que és vicepresid­ent– està arribant a la fi. Més encara quan apadrina Yolanda Díaz com la seva successora per a la vicepresid­ència i diu que té fusta de presidenta del Govern espanyol. La qual cosa equival a suggerir que el pròxim candidat d’UP a l’esmentat

L’ona expansiva de la crisi murciana propulsa el vicepresid­ent espanyol cap als comicis madrilenys

càrrec no serà ell, sinó ella. En resum, amb aquests moviments Iglesias no només ens indica que no considera prioritari el fet de continuar en el Govern central; també està assenyalan­t la que hauria de ser la seva successora al capdavant d’UP.

Aquest possible relleu, encara que sorprenent, té sentit en vista del que ha passat els últims mesos. Al vicepresid­ent Iglesias se li ha criticat una acció política en la qual ha predominat el fet de marcar el perfil de la seva formació en el si del Govern de coalició, fins i tot a risc de tensar-lo i debilitar-lo. Ha cridat l’atenció, i ha cansat, que exercís l’alta responsabi­litat, integrat al Govern de la nació, i alhora es comportés com un líder opositor; com si el que feia o deixava de fer el Govern espanyol no fos també responsabi­litat seva. Mentrestan­t, la ministra Díaz ha acreditat una gran habilitat negociador­a i ha estat decisiva en l’impuls dels ERTO que havien d’alleujar els efectes de la pandèmia, el nou salari mínim o l’acord dels riders. La seva valoració com a ministra ha estat sempre entre les més altes del Gabinet, mentre que la d’Iglesias se situava entre les més baixes.

L’anunci que ha fet Iglesias tindrà també, per tot el que s’ha dit, conseqüènc­ies sobre el Govern de Pedro Sánchez. El president espanyol ja va expressar ahir el seu vistiplau a la recomanaci­ó d’Iglesias a favor de Díaz, les capacitats de la qual coneix bé, i que d’ara endavant potser li facilita una convivènci­a més plàcida i productiva amb els seus socis de govern.

També a les èpoques de terratrèmo­ls i rèpliques sísmiques les segueixen d’altres de més calma. Per aconseguir-les, al Govern espanyol o a les comunitats autònomes, és convenient que els principals actors polítics apostin pel diàleg, més que per la polaritzac­ió i la confrontac­ió. En el cas madrileny, d’acord amb els discursos d’Ayuso o Iglesias, no sembla que això hagi de ser fàcil. I, tanmateix, és imprescind­ible.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain