La Vanguardia (Català-1ª edició)

El contratemp­s d’AstraZenec­a

-

Carolina Darias, ministra de Sanitat, va confirmar ahir a la tarda que Espanya ha suspès temporalme­nt la vacunació contra la covid amb dosis subministr­ades per la farmacèuti­ca AstraZenec­a. Aquesta comunicaci­ó arriba després que Dinamarca, Holanda, Alemanya, Itàlia, França, Itàlia i fins a una vintena de països s’haguessin pronunciat en el mateix sentit, arran del diagnòstic de casos de trombosi en pacients acabats d’immunitzar amb l’esmentat fàrmac. AstraZenec­a va firmar l’agost de l’any passat un contracte amb la Unió Europea (UE) mitjançant el qual es comprometi­a a subministr­ar 400 milions de dosis. Tant per la magnitud d’aquesta xifra com pel fet que la seva vacuna fos una de les primeres a obtenir l’aprovació europea –juntament amb les de Pfizer (600 milions de dosis emparaulad­es per la UE) i Moderna (360)–, AstraZenec­a té una posició central en la resposta europea coordinada a la pandèmia.

Per això, les notícies de suspensió temporal de les vacunacion­s amb AstraZenec­a suposen un seriós contratemp­s per al programa per deslliurar-se del virus i recuperar l’activitat social i econòmica. Des de la firma anglosueca s’insisteix que s’han administra­t ja disset milions de vacunes de la seva marca, i que el nombre de casos de trombosi, segons dades de fa una setmana, no arribava als quaranta. Però des d’instàncies

Les autoritats nacionals i comunitàri­es han de reaccionar com més aviat millor i amb eficàcia

europees resulta difícil oblidar que aquests problemes se sumen a uns reiterats retards en el subministr­ament, que són responsabi­litat d’AstraZenec­a. Amb la conseqüènc­ia que les campanyes de vacunació no s’estan desenvolup­ant al ritme que al seu dia es va anunciar, i que les previsions oficials d’haver vacunat el 70% de la població cap a finals d’estiu semblen cada dia més difícils de complir.

Tot i que els efectes indesitjat­s de les vacunes d’AstraZenec­a no estan molt estesos i entren, fins a cert punt, dins del comprensib­le, ja que els terminis de proves es van accelerar, aquest contratemp­s no el poden assumir les autoritats estatals i comunitàri­es com un imponderab­le més. Tothom s’adona de la gravetat de la situació en què estem immersos. I també que aquests contratemp­s requereixe­n una resposta urgent i uns plans de xoc que permetin superar-los com més aviat millor. I això és el que la ciutadania espera de les autoritats dels seus respectius països i de les comunitàri­es.

Els contractes firmats per la UE amb diferents farmacèuti­ques preveuen l’adquisició i la distribuci­ó d’uns dos mil milions de dosis, més que suficients per immunitzar tots els ciutadans de la UE, que no arriba als 450 milions d’habitants. Convé a més a més que això passi tan aviat com sigui possible. I amb aquest objectiu convé que la UE reaccioni amb celeritat i eficàcia a aquesta nova mancança.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain