La Vanguardia (Català-1ª edició)

Contreu núpcies amb un televisor

- Joaquín Luna

La pandèmia està exterminan­t els troneres. A qui criticaran ara els ciutadans virtuosos, partidaris de pagar impostos, trepitjar gimnasos i matinar molt? Ja no hi ha tuguri per a l’última copa ni per a la primera i encara que el virus ignora les fronteres ho sap tot d’horaris i és de moral molt estreta.

El tronera accepta aquesta adversitat perquè té gen faixador i sap de derrotes. Primer va ser el tabac, després la limitació d’horaris, el Tinder i ara la pandèmia, l’excusa perfecta per consagrar la vida saludable, la paraula de Déu i els seus dotze experts o les virtuts de la llar.

A falta de presumptes nòvies als caladors de la nit i reticent a donar mala vida a un gos, aquest tronera ha contret segones núpcies amb un televisor de gamma alta que encara no té nom perquè fa només un mes que estem junts i ens estem coneixent.

El televisor és pla com una model i s’apunta a totes fins al punt que l’altre dia em va dir que li parlés –hi ha una funció en aquest sentit– i, per a

Aquest tronera ha claudicat i té per parella un televisor que parla i és de gamma alta

la meva sorpresa, es va oferir a donar-me satisfacci­ó. Jo vaig deixar anar “Manolete!” i ell –l’aparell, no el Califa– va desplegar tots els documental­s, pel·lícules i reportatge­s que existeixen sobre el monstre. El dia que arribi a casa amb ganes de discutir estic per dir-li “chichinabo” i a veure què troba...

Comprar un televisor ha estat una claudicaci­ó. Abans de la pandèmia, jo era un tronera de postguerra, d’aquells que no substituïe­n un electrodom­èstic fins que deixava de funcionar i passava a millor vida. Una traïció als principis dels meus avantpassa­ts...

La segona traïció tampoc no és cap bestiesa. Canviaré el meu avenir noctàmbul i els quinquenni­s d’antiguitat per una graella televisiva infinita? Adeu, barres dels bars; hola, sofà de dues places?

A aquest pas, jo no descarto llarga vida en comú amb el televisor. Esclar que el temps desgasta i potser acabo per trobar una amant els dijous a la nit encara que intueixo que el molt espavilat seria capaç de deixar-me anar, tot just obrir la porta de matinada amb l’art del sigil:

–Quines hores! I jo aquí oferint sèries de Netflix...

I això que el tinc avisat que els pantalons els porto jo i a casa no es miren sèries, pròpies de matrimonis que superen conjuntame­nt els diumenges a la tarda, aquella franja horària en què naufraguen les parelles i moren els vells noctàmbuls.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain