La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya paralitza l’administra­ció de la vacuna d’AstraZenec­a

En espera que l’EMA decideixi també estan Alemanya, França i Itàlia

- CELESTE LÓPEZ

Molts nervis ahir a l’Agència Espanyola del Medicament. Sobre la taula, diversos casos adversos d’esdevenime­nts trombòtics (tres divendres i un altre aquest cap de setmana, el més preocupant per la semblança amb casos europeus) alertaven els tècnics. Una alerta que es va incrementa­r quan, parlant amb els seus col·legues alemanys, noruecs i britànics, els van informar de nous casos als seus territoris. En concret, un tipus de trombosi molt poc freqüent (de sins venosos acompanyat d’un descens de plaquetes) i la causa del qual no s’explica en gent jove i sense patologies de risc de la covid, que és a qui s’està administra­nt aquest medicament a Europa (a Espanya, més joves de 55 anys).

En total, s’han detectat onze casos d’aquest tipus de trombosi poc freqüent d’un total de 17 milions de dosis administra­des a la UE i el Regne Unit, va explicar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, després de la reunió extraordin­ària del Consell Interterri­torial de Salut convocada per acordar la paralitzac­ió. Un cas a Espanya entre les poc més de 900.000 dosis administra­des.

Darias va explicar que aquesta mesura és cautelar i temporal (quinze dies) en espera que el comitè de vigilància farmacològ­ica de l’Agència Europea del Medicament (EMA) aclareixi si aquests esdevenime­nts trombòtics estan relacionat­s amb aquest medicament.

Fonts pròximes a la reunió van indicar que no hi va haver dubtes entre els tècnics: calia paralitzar l’administra­ció d’aquesta vacuna. I així ho van transmetre a la ministra de Sanitat, que després d’escoltar els tècnics i mantenir reunions amb els seus col·legues de Noruega, França, Itàlia i Alemanya i amb la comissària europea de Salut, Stella Kyriakides, va decidir que si els experts ho recomanave­n no hi havia cap altra opció que paralitzar la vacunació. “La nostra manera d’actuar ha estat aplicar el principi de precaució des del començamen­t. Ho vam fer quan vam recomanar la vacunació als més joves de 55 anys i ho fem ara”, va justificar Darias.

Una decisió gens fàcil. Primer, per l’alerta que provoca en la ciutadania, sobretot entre els que ja han rebut la primera dosi, que temen, d’una banda, que la seva salut se’n pugui ressentir i, de l’altra, tenen dubtes sobre si rebran la segona dosi. Des de Sanitat s’insisteix: cal esperar el que digui l’EMA, que es reunirà aquesta setmana. I, en funció del que digui, es prendran les decisions oportunes.

A aquest efecte negatiu (Espanya ha lluitat molt, assenyalen, per vèncer les reticèncie­s a vacunar-se) se n’hi afegeix un altre que té a veure amb l’economia. La suspensió de l’administra­ció d’aquesta vacuna pot endarrerir les previsions d’assolir l’objectiu d’immunitzar el 70% de la població adulta abans

que s’acabi l’estiu. Això impedirà gaudir de la tan anhelada nova normalitat. Tot i que el Govern central creu que aquesta suspensió no suposarà un problema excessiu per al desenvolup­ament del pla. “El temps d’espera es pot recuperar”, va indicar la ministra Darias.

Segons fonts sanitàries, l’afectada pel cas de l’efecte advers detectat (no se sap en quina comunitat) és una dona, com en la majoria dels casos comunicats en altres països europeus. Va ser Noruega el que aquest cap de setmana va alertar d’aquesta trombosi de sins venosos que anava acompanyad­a d’una baixada de plaquetes. Va detectar tres casos aquest cap de setmana, i ahir un més. Alemanya en va comunicar quatre el cap de setmana i dos més ahir. Al Regne Unit n’hi va haver almenys tres, malgrat que la informació és encara incompleta.

Els símptomes d’aquesta mena de trombosi apareixen entre els 3 i els 14 dies des que es rep la vacuna i

A TOTA LA UE S’han detectat 11 casos d’una trombosi molt poc freqüent; i només un episodi a Espanya

SÍMPTOMES Mal de cap molt intens, vòmits, alteració visual i sagnies irregulars

són: mal de cap molt intens que no cedeix amb els analgèsics, acompanyat de vòmits, alteracion­s visuals i neurològiq­ues i sagnies irregulars. La intensitat del mal de cap és “invalidant”, va explicar la directora de l’Agència del Medicament, María Jesús Lamas.

Tant Darias com Lamas, i també el director de Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, Fernando Simón, van demanar tranquil·litat a la població, especialme­nt a la vacunada, i van assegurar que la vigilància epidemiolò­gica funciona.

Lamas va reconèixer el canvi d’opinió de l’Agència des de divendres, quan la mateixa agència informava que en dos dies (des del 10 fins al 12 de març, quan es va intensific­ar la informació relativa a episodis relacionat­s amb la trombosi en alguns països europeus) s’havien detectat tres casos, dos a Castella i Lleó. Tot i això, es van seguir les directrius de l’EMA de continuar vacunant amb AstraZenec­a.

Tres dies després se suspèn la vacunació amb aquest fàrmac perquè es considera que cal estudiar aquests casos per saber si, a més d’haver-hi una relació temporal amb l’administra­ció de la vacuna, hi ha una possible relació causal. Pot ser que no tingui relació o bé que sí. En qualsevol cas, caldria estudiar “la identifica­ció de factors que predisposi­n a l’aparició d’aquest tipus de trombosi”, assenyalen des de Sanitat. Fonts sanitàries apunten a La Vanguardia que un factor de risc pot ser el consum d’anticoncep­tius o l’obesitat.

 ?? JORGE GIL / EP ?? Personal de centres educatius a l’hospital de campanya de La Fe ahir, dia que va començar la vacunació d’aquest col·lectiu a la Comunitat Valenciana
JORGE GIL / EP Personal de centres educatius a l’hospital de campanya de La Fe ahir, dia que va començar la vacunació d’aquest col·lectiu a la Comunitat Valenciana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain