La Vanguardia (Català-1ª edició)

La suspensió afecta 127.000 joves de profession­s essencials a Catalunya

El pla continua amb Pfizer i Moderna per als més grans de 80 i malalts de risc

- ANA MACPHERSON

El pla de vacunació segueix el seu curs malgrat la suspensió de la vacuna d’AstraZenec­a. A Catalunya aquesta setmana estava previst aplicar-la durant 15 dies a un total de 127.000 persones menors de 55 anys i pertanyent­s a les profession­s essencials, com professors i policies.

Però el gruix de la vacunació es porta amb la de Pfizer, de què ahir van arribar 84.240 dosis més amb què es vacunen les persones de més de 80 anys, que continuara­n sent convocades com estava previst. També les vacunes de Moderna, de les quals 42.000 van arribar divendres, es continuara­n aplicant a pacients amb tumors en tractament actiu i altres malalties amb un risc especial, com ja es va fer amb els trasplanta­ts i els que estan en diàlisi.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el responsabl­e de Salut Pública, Josep Maria Argimon, van insistir que aquests efectes adversos greus són extremamen­t infreqüent­s, però que el més prudent és suspendre i esperar l’avaluació del comitè de riscos de farmacovig­ilància europeu.

“Hem enviat un SMS a tots els que ja estaven citats per advertir-los de la suspensió”, van anunciar les autoritats. A Catalunya 316.000 persones ja han rebut la primera dosi de la vacuna.

Al conjunt d’Espanya s’havien administra­t fins ara gairebé un milió de dosis i n’hi havia més de 700.000 per utilitzar que ara han quedat en reserva. Algunes d’aquestes dosis eren les que al principi de la tarda s’estaven posant a un grup de professors al barri de Benicalap a València. Ja havien entrat diversos candidats al centre cívic on s’havia organitzat la vacunació i d’altres s’esperaven a fora. I, de cop i volta, es va suspendre i els van enviar a casa. Sense cap més explicació.

“Els efectes adversos es van coneixent a mesura que un medicament s’utilitza en la vida real. Com pot ser que no s’hagués vist? Els assajos es fan en desenes de milers de persones, en general sanes. Els experts sempre diuen que una vacuna no es dona per provada fins que s’utilitza tres milions de vegades. Els assajos no ho poden preveure tot”, adverteix el catedràtic d’epidemiolo­gia Antoni Trilla. En la vida real, afegeix, els candidats tenen altres malalties, prenen medicament­s i hi ha molta diversitat més important que en un assaig. Per això els problemes apareixen després. “Això és la farmacovig­ilància”.

“S’arribarà a una conclusió d’aquí uns quants dies. Ara cal estudiar si realment hi ha una associació entre aquestes trombosis i la vacuna, si és una incidència superior a la de la població no vacunada, si en aquest cas hi ha

Salut desconvoca per SMS els que havien de ser vacunats aquests dies en espera de l’estudi de risc

relació amb alguna altra circumstàn­cia. I, a partir d’aquesta informació, decidir el risc que suposa i fins on és lògic assumirlo”, explica l’expert del Clínic.

Els ja vacunats no rebran la segona dosi fins d’aquí dos o tres mesos (és el que marca AstraZenec­a), de manera que encara hi ha molt marge perquè es prenguin decisions sobre la millor administra­ció. “Però en el pitjor dels casos, que no se’n recomanés l’ús, la protecció amb la primera dosi és molt elevada, i a més a més es podria o bé utilitzar una altra vacuna d’adenovirus, com la de Janssen, per a la segona dosi o tornar a començar la immunitzac­ió. Això no és cap problema”, concreta Trilla.

 ?? JORGE GIL / EP ?? Cues de docents per ser vacunats amb AstraZenec­a ahir a l’hospital de campanya de La Fe de València
JORGE GIL / EP Cues de docents per ser vacunats amb AstraZenec­a ahir a l’hospital de campanya de La Fe de València

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain