La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’EMA investiga si AZ eleva el risc de trastorns de la coagulació

- REDACCIÓ

S’han notificat onze casos de trombosi venosa cerebral –un a Espanya– entre els sis milions de persones que han rebut la vacuna d’AstraZenec­a a la Unió Europea, va informar ahir el ministeri de Sanitat.

També s’han registrat desenes de casos de malaltia tromboembò­lica venosa, un trastorn de coagulació diferent que afecta les venes de les extremitat­s –generalmen­t les cames– i que pot causar embòlies pulmonars.

Així mateix, s’han notificat casos aïllats d’altres trastorns de la coagulació.

Amb aquesta informació, l’Agència Europea del Medicament (EMA) té una investigac­ió oberta per determinar si la vacuna d’AstraZenec­a ha estat la causa d’algun d’aquests trastorns de la coagulació, o bé si es tracta de coincidènc­ies fortuïtes. L’EMA té previst presentar les primeres conclusion­s dijous.

La trombosi venosa cerebral és una rara patologia que es caracterit­za per la presència de coàguls de sang en una estructura del sistema circulator­i del cervell. En els casos notificats entre persones que han rebut la vacuna d’AstraZenec­a, sorprèn que estiguin associats amb una disminució del nombre de plaquetes a la sang, atès que les plaquetes afavoreixe­n la coagulació.

Una situació diferent és la de la malaltia tromboembò­lica venosa, un trastorn no tan poc freqüent. S’estima que a Europa es produeixen entre un i dos casos per cada mil habitants a l’any, segons informació de l’hospital Vall d’Hebron. Això implica que, entre els sis milions de persones vacunades amb AstraZenec­a a la UE, s’esperarien entre 240 i 480 casos de malaltia tromboembò­lica venosa en les dues setmanes següents, una xifra superior a les 30 notificade­s fins al 10 de març a l’EMA.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain