La Vanguardia (Català-1ª edició)

Preocupaci­ó a les Balears per l’obertura total als alemanys per Setmana Santa

Via lliure al turisme estranger, però forrellat a la mobilitat interna i des de la Península

- NEKANE D. HERMOSO Palma

Les Balears viuran una Setmana Santa de paradoxes. Mallorca podrà rebre turisme procedent d’Alemanya, on la incidència acumulada del coronaviru­s a 14 dies supera els 155 casos per cada 100.000 habitants, però no en podrà rebre de dotze comunitats autònomes on la incidència està molt per sota de les xifres alemanyes.

Més paradoxes: els ciutadans de les Balears que han emigrat a l’estranger podran tornar a les Illes aquests dies per veure els familiars, però no ho podran fer els que hagin anat a viure a altres territoris d’Espanya, que queden sense possibilit­at de moure’s d’allà.

I una altra: durant els dies festius, de Dijous Sant a dilluns de Pasqua, no es podrà anar a dinar a casa d’un familiar, malgart que sí que es podrà en un restaurant o es podrà quedar per fer un cafè o o anar a fer un tomb per la platja o pel parc.

Els alemanys es preparen per omplir avions amb destinació a Mallorca mentre que a les Illes es mantenen unes dures restriccio­ns malgrat les bones dades epidemiolò­giques. Els turoperado­rs ja es freguen les mans amb l’èxit de vendes dels primers vols organitzat­s a l’illa, amb les places exhaurides al cap de poques hores de posar-se a la venda sense que els turistes sàpiguen, molt probableme­nt, que estaran sotmesos a les mateixes restriccio­ns que els residents. Això significa, almenys sobre el paper, que no podran compartir habitació en un hotel si a Alemanya no viuen al mateix domicili.

Si dos amics volen passar les vacances a l’illa ho hauran de fer en habitacion­s separades, i els hotelers que no compleixin aquesta norma s’enfronten a multes, segons va assenyalar ahir el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, que va anunciar controls durant aquests dies. Però això només passarà durant els cinc dies festius i només sobre el paper, perquè el mateix conseller no va poder explicar com es controlarà que els hostes són o no són convivents. Això sí: als hotels hi haurà servei de bar i de restauraci­ó durant tot el dia per als clients, mentre que la resta de l’hostaleria haurà de tancar a les 17 hores.

Aquest galimaties de limitacion­s

Els avions arribaran plens des d’Alemanya, mentre que la població de les Illes ha de seguir dures restriccio­ns

a la carta té a veure amb el fet que en la presa de decisions de la desescalad­a balear s’hi encavalque­n tres administra­cions: el Govern alemany, que acaba de permetre que els viatgers procedents de les Illes no hagin de passar quarantena tornant de vacances; el Govern central, que ha imposat el tancament de totes les comunitats autònomes tret de les Balears i les Canàries, i el Govern balear, que començava a flexibilit­zar les restriccio­ns però que les ha hagudes d’endurir els dies assenyalat­s perquè així s’ha decidit a Madrid.

Enmig d’aquesta paradoxa de limitacion­s i obertures s’estén el temor que l’arribada massiva de turistes provoqui un augment dels contagis i una explosió de casos, motivada per la soca britànica, pocs dies abans que comenci la temporada turística. A les Illes hi ha por de passar un segon estiu en blanc, i ahir ho va expressar molt gràficamen­t el conseller de Model Econòmic: “El més important és que passi la Setmana Santa i poder arribar a l’estiu; no ens interessa una Setmana Santa amb gaire mobilitat”. És l’última paradoxa a què s’enfronten les Balears aquesta Setmana Santa: preferir que no vinguin turistes i que els hotels quedin buits per poder omplir-los a partir del mes de maig.

 ?? CATI CLADERA / EFE ?? Arribada de vols procedents d’Alemanya divendres a l’aeroport de Son Sant Joan de Mallorca
CATI CLADERA / EFE Arribada de vols procedents d’Alemanya divendres a l’aeroport de Son Sant Joan de Mallorca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain