La Vanguardia (Català-1ª edició)

El requisit a l’aeroport: PCR en origen o test d’antígens en arribar

- A. LÓPEZ TOVAR

Malgrat que a primer cop d’ull els tràmits exigits al turisme estranger per entrar a les Balears poden semblar estrictes i dissuasius, la realitat és que qualsevol pot presentar-se als punts de control de ports i aeroports simplement amb l’equipatge i les ganes de gaudir d’uns dies agradables a les Illes. Són les mateixes mesures governamen­tals que regeixen per a l’entrada d’estrangers a Espanya.

Els viatgers han d’omplir en origen un formulari de control sanitari (FCS) individual o familiar al portal de Spain Travel Health amb les seves dades i les del vol. Així obtindran el codi QR que hauran de mostrar als controls d’arribada a Espanya. D’altra banda, es recomana aportar el resultat d’una PCR negativa feta 72 hores abans d’arribar al país. Què passa si no es presenta la documentac­ió esmentada? Pràcticame­nt res, llevat d’un retard. El viatger pot omplir l’FCS amb ajuda del personal al punt de control sanitari del port o aeroport, on també li practicara­n una prova d’antígens i s’haurà d’esperar uns minuts fins que tingui un resultat negatiu. Hi ha una alternativ­a a aquest test ràpid, però gairebé ningú s’hi acull. Consisteix a firmar una declaració compromete­nt-se a estar-se deu dies en confinamen­t domiciliar­i.

Els turistes han de pagar de la seva butxaca l’import del test d’antígens, entre 24 i 29 euros, pel fet que formen part del grup que viatja sense motius justificat­s. En canvi, per als balears que tornen al lloc de residència familiar o habitual o que tenen motius justificat­s per viatjar a les Illes la prova és de franc.

En definitiva, pràcticame­nt no hi ha cap entrebanc per a l’arribada de turistes alemanys a Mallorca o de visitants francesos a Madrid. Només la condició de no estar infectat, cas en què l’afectat és aïllat en dependènci­es especials de l’aeroport. En canvi, per al turisme espanyol no és possible desplaçar-se a les Balears durant el pont de Sant

Josep (festiu en sis comunitats) o per Setmana Santa, quan totes les autonomies estaran sotmeses a confinamen­t perimetral.

Les Balears admeten visitants procedents de la resta d’Espanya amb motius justificat­s, amb els mateixos requisits exigits que es demanen als estrangers (FCS digital de la comunitat i PCR negativa). Aquestes mesures no s’exigeixen als procedents de comunitats amb una incidència acumulada inferior als 100 casos segons dades que s’actualitze­n els dies 14 i 18 de cada mes. Així, actualment, només els procedents d’Extremadur­a, Múrcia i La Rioja poden entrar a les Illes sense paperassa sanitària.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain