La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un altre golàs mediàtic d’Oprah Winfrey

La totpoderos­a i influent comunicado­ra de 67 anys aconseguei­x tot el que es proposa

-

GABRIEL LERMAN

Los Angeles

Malgrat que a l’era de les plataforme­s és absolutame­nt impossible arribar als 62 milions de teleespect­adors que el 1993 van presenciar l’entrevista que va fer a Michael Jackson a la hisenda de NeverLand, Oprah Winfrey va tornar a sacsejar les estructure­s de la televisió amb un gol des del centre del camp en termes mediàtics quan va convèncer més de 17 milions de nord-americans perquè s’asseguessi­n davant el televisor a l’hora assenyalad­a per escoltar la trobada que va mantenir amb Meghan Markle i el príncep Enric.

Tenint en compte que fa pocs dies la gala dels Globus d’Or va caure de 18 a 6,9 milions en aquesta època dominada pel Zoom, el que ha aconseguit la reina absoluta de la televisió als Estats Units ha donat una alenada d’aire fresc a les cadenes que emeten en obert i de franc, en què el negoci passa per vendre publicitat, un mitjà que perd la batalla contra Netflix i Amazon.

Tot i que s’ha sabut que la poderosa cadena CBS va pagar almenys 5,9 milions d’euros pel dret d’emetre l’entrevista després de guanyar la subhasta en què el programa es va vendre al millor postor, no han estat els diners el que ha motivat Winfrey, sinó el desig d’aprofitar un context únic per obtenir la primícia que cap altre periodista no hauria pogut obtenir.

Esclar que no és el seu primer gol d’aquestes caracterís­tiques. Quan el gener del 2018 va acceptar pujar a l’escenari muntat al saló Internacio­nal de l’hotel Beverly Hilton per rebre el premi Cecil B. DeMille a la carrera al món de l’espectacle, Winfrey no es va conformar a dir unes paraules d’agraïment, sinó que va pronunciar un discurs tan poderós que va generar una ovació entre els presents i va fer sorgir un clamor a les xarxes socials, en què se li demanava que es postulés com a candidata a presidenta dels Estats Units.

Amb una fortuna personal estimada en 2.300 milions d’euros, que inclou la seva pròpia cadena televisiva, OWN, no hi ha hagut res que aquesta dona de 67 anys, filla d’una mare soltera que la va portar al món en la misèria a Mississipi i després va ser criada als barris negres de Milwaukee, no hagi pogut aconseguir. Per això no volia desaprofit­ar la particular relació que ha sabut establir amb els exintegran­ts de la família reial britànica, a partir d’una conversa que va tenir amb Meghan a Londres el 2018, en què Winfrey li va parlar de la possibilit­at de l’entrevista, fins i tot davant els encarregat­s de premsa del palau de Buckingham, cosa que aleshores l’exactriu no podia acceptar, ja que li era impossible decidir per si mateixa.

Anys més tard va ser Winfrey la que els va rebre a Califòrnia quan la parella va decidir abandonarh­o tot i comprar-se una casa de

dotze milions d’euros al sud de Santa Barbara, on també viu Winfrey. Prèviament, el 2019, es va associar amb Enric per produir un documental sobre salut mental que algun dia veurà la llum a Apple+, la mateixa plataforma que emet The Oprah conversati­ons, un xou en què ella ha parlat amb Barack Obama, Mariah Carey i Dolly Parton. És probable que Winfrey també hagi ajudat que els ducs de Sussex firmessin, sis mesos després d’arribar a la seva nova ciutat, un suculent contracte amb Netflix pel qual es van comprometr­e a produir tota mena de programes al llarg de diversos anys per una xifra estimada en 84 milions d’euros.

Quan finalment tot va estar a punt perquè Oprah Winfrey fes l’entrevista amb els exintegran­ts de la reialesa, va ser la productora de la presentado­ra, Harpo, la que va sortir a vendre el programa al millor postor, i va tancar l’acord amb la CBS abans que es filmés la conversa que ha revolucion­at la monarquia britànica i que serà recordada durant dècades per les seves revelacion­s.

Per més que Winfrey sembla que ha nascut per fer grans entreviste­s a televisió, originària­ment volia ser actriu, però va haver de buscar altres opcions quan l’home que la va criar, Vernon Winfrey, li va dir que cap de les seves filles no acabaria en un càsting de sofà: “Ho recordo com si fos avui”, va explicar la periodista en una entrevista fa un parell d’anys. I va afegir: “Com que no em podia pas barallar amb el meu pare, vaig pensar que m’hauria de conformar a ensenyar. I per això vaig anar a la universita­t a estudiar teatre i oratòria, pensant-me que faria això, classes. Però, mentre era a l’escola, em van trucar per treballar a la televisió, perquè ja estava fent algunes coses a la ràdio. I així va ser com la vida em va portar per aquest camí”.

Tot i així, als 29 anys Winfrey va ser contractad­a per Steven Spielberg perquè participés el 1985 en El color púrpura, pel·lícula per la qual va ser nominada a l’Oscar a la millor actriu de repartimen­t. Però la seva sort ja estava tirada. Uns mesos després d’aquella gala en què es va fer amb el món amb què somiava, es va emetre el primer programa de The Oprah Winfrey show, que va estar en antena amb un gran èxit durant 25 anys.

La presentado­ra té una fortuna estimada en 2.300 milions d’euros, que inclou la seva pròpia cadena televisiva

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain