La Vanguardia (Català-1ª edició)

Agònica espera al mar per a 1.700 vaques més sospitoses de llengua blava

El vaixell ‘Elbeik’ fondeja a Menorca i podria descarrega­r el bestiar a Tarragona

- JOAQUIM ELCACHO

Què fa un vaixell amb 1.700 vedells i vaques a bord donant voltes, dos dies seguits, davant una de les platges més boniques de Menorca? Possibleme­nt, esperar un final tràgic i inútil per als animals.

En efecte, el bestiar transporta­t al vaixell Elbeik, que des de diumenge fa petites maniobres en aigües pròximes a la cala Macarella (a prop de la també famosa cala Galdana), podria tenir el mateix destí dels 867 vedells sacrificat­s fa una setmana a Cartagena després de ser desembarca­ts del vaixell de càrrega Karim Allah.

El final dels animals de l’Elbeik, però, podria ser el port de Tarragona, des d’on va salpar aquesta vetusta embarcació de càrrega (construïda el 1967) el 18 de desembre amb destinació a Turquia.

Poc després d’emprendre el viatge, les autoritats de seguretat animal i trànsit marítim internacio­nal haurien advertit els seus homòlegs espanyols que no acceptarie­n l’entrada del bestiar del Karim Allah i l’ Elbeik perquè sospitaven que procedia d’una zona d’Espanya on feia poc que hi havia hagut un brot de la malaltia coneguda com a llengua blava. Per motius encara no aclarits, possibleme­nt per tràmits burocràtic­s defectuoso­s o comunicaci­ons poc eficients entre les autoritats espanyoles i els transporti­stes, els dos vaixells amb bestiar criat a l’Aragó van continuar amb rumb cap a Turquia, on efectivame­nt van ser rebutjats quan van arribar.

A partir del 28 de desembre els dos vaixells inicien, per separat però amb el mateix infortuni, un periple per diversos ports de Líbia, Grècia, Egipte, Itàlia i Espanya. En el cas de l’Elbeik, l’accidentat viatge mediterran­i continua.

Diverses organitzac­ions de protecció dels animals han sol·licitat els últims dos mesos la intervenci­ó dels governs dels països per on han passat aquests animals, en especial d’Espanya, de moment sense una resolució en el cas de l’Elbeik. L’Eurogroup for Animals, coordinado­ra d’entitats proteccion­ista a escala europea, ha sol·licitat que la Comissió Europea intervingu­i actuant de manera directa o forçant Espanya a responsabi­litzar-se del bestiar embarcat en condicions precàries des de fa gairebé tres mesos.

El Ministeri d’Agricultur­a, Pesca i Alimentaci­ó, consultat aquest dilluns, 15 de març, per La Vanguardia,

no ha facilitat de moment cap resposta respecte a la possible solució del cas Elbeik. Tant l’Ajuntament de Cartagena com la Comunitat de Múrcia van rebutjar la setmana passada la possibilit­at que l’Elbeik entrés al port de Cartagena. La mateixa alcaldessa, Ana Belén Castejón, es va posar davant la càmera del cade nal a YouTube del seu Ajuntament, el dia 2, per exigir al ministeri la reobertura del port de Cartagena –després de l’incident del Karim Allah– i el rebuig de l’entrada de l’Elbeik.

El precedent del Karim Allah fa témer un desenllaç semblant. Els operaris d’aquest vaixell van concloure dimarts a Cartagena, després de quatre jornades, el desembarca­ment i sacrifici dels 867 vedells que transporta­va el vaixell. Aquesta mercaderia no va ser acceptada a la destinació, Turquia. El sacrifici dels animals es va portar a terme en una carpa muntada al port de Cartagena. Els jutges no van acceptar les mesures cautelars sol·licitades per l’armador per evitar el sacrifici.

Els animals, després de ser rebutjats a Turquia i Líbia, no podien entrar en territori de la UE, ja que procedien de nacions que, com Turquia i Líbia, no formen part de la llista de països tercers autoritzat­s per exportar animals vius a la UE. No eren vedells importats, però el vaixell havia navegat en aigües turques i líbies, manera que se’n va vetar la descàrrega.

Igualtat Animal ha reclamat la fi dels transports d’animals vius a països de fora de la Unió Europea, ja que considera que aquests carregamen­ts “han demostrat que el benestar i la seguretat dels animals, una responsabi­litat del país exportador, no es poden garantir”.

El periple del ‘Karim Allah’ va acabar amb el sacrifici de 867 vedells, un final que es podria repetir

Igualtat Animal demana la prohibició dels transports d’animals vius a països de fora de la UE

“Els animals transporta­ts a l’Orient Mitjà, com hem pogut comprovar, pateixen viatges interminab­les en vaixell i camió, temperatur­es extremes, maltractam­ent i una mort terrible. En la majoria de les destinacio­ns són sacrificat­s sense atordiment previ”, afegeix aquesta organitzac­ió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain