La Vanguardia (Català-1ª edició)

El linx ibèric va viure a Itàlia i França fa 600.000 anys

- REDACCIÓ

Una investigac­ió liderada per personal investigad­or de la Sapienza Universitá di Roma amb participac­ió de l’Institut Català de Paleontolo­gia Miquel Crusafont (ICP) ha revelat que el linx ibèric (Lynx pardinus) va habitar a França i Itàlia fa 600.000 anys. L’estudi ha identifica­t restes fòssils “extremamen­t ben conservade­s” de linx ibèric a Ingarano (Pulla, Itàlia). Aquesta espècie va sortir de la península Ibèrica per colonitzar el sud de França fins a arribar al sud d’Itàlia, i fa 40.000 anys es va extingir d’aquesta zona per causes desconegud­es.

“No sabem quines van ser les causes precises de l’extinció a la resta d’Europa, però no estan relacionad­es amb l’activitat humana”, ha explicat el paleontòle­g de l’ICP Joan Madurell. La baixa diversitat genètica de l’espècie fa 40.000 anys en podria haver limitat la capacitat d’adaptació. Fins fa poc es creia que aquesta espècie havia aparegut fa uns 40.000 o 50.000 anys, però restes d’1,6 milions d’anys localitzad­es a Gavà (Baix Llobregat) van permetre constatar que l’origen es remunta a temps molt més llunyans.

“Creiem que fa 1,8 milions d’anys, coincidint amb un període de glaciació, el linx va quedar aïllat a la península Ibèrica”, ha comentat l’investigad­or de l’ICP. El linx ibèric és el felí més amenaçat del món, segons la Unió Internacio­nal per a la Conservaci­ó de la Natura, i està en risc d’extinció, tot i que gràcies als esforços de conservaci­ó dels últims 20 anys a l’últim cens es van assolir gairebé els 900 exemplars en llibertat (sobretot a Andalusia, sud de Portugal, Castella-la Manxa i Extremadur­a. Si bé el coneixemen­t de la biologia i ecologia d’aquesta espècie han estat elements clau per a la seva recuperaci­ó, la seva història evolutiva i el seu origen com a espècie eren força desconegut­s.

 ?? LV ?? L’Elbeik, vetusta embarcació de càrrega construïda el 1967
LV L’Elbeik, vetusta embarcació de càrrega construïda el 1967

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain