La Vanguardia (Català-1ª edició)

Herralde: arxius desclassif­icats

El fundador d’Anagrama publica una selecció de la seva correspond­ència

- XAVI AYÉN

referint-se a Roberto Bolaño.

Pot sorprendre veure directamen­t com era d’esquerrano­sa Anagrama en els seus orígens, amb llibres dedicats a la lluita armada, el maoisme... “Tothom era benvingut, qualsevol antiimperi­alista era un amic; va ser un frenesí que va durar fins al desencant de la transició”.

Gracia apunta que hi ha dos grans enemics, Carmen Balcells i el grup Prisa, per bé que les cartes traspuen una certa elegància. “Amb Balcells també hi va haver bons moments i d’altres de complicita­t –admet–. Però una agent literària no té amics; ella tenia un ego de la mida d’un dromedari, li agradava ser admirada pels seus autors literaris, i hi va haver una època que, quan es parlava de l’edició a Barcelona, es parlava bàsicament de Lara, de Balcells i de mi, i això a ella la molestava. Balcells aixecava grans bestretes per als seus autors i escalfava diferents editors, mentre que nosaltres intentàvem que el que s’havia pagat s’acostés una mica a les vendes reals”.

Són constants, així mateix, les

CONEIXEU MÉS DETALLS DE LA NOVEL·LA A

www.lavanguard­ia.com/cultura

rapera. El seu discurs emotiu va tenir el to d’homenatge a Beyoncé. Precisamen­t la reina Bey va lluir com mai la seva corona en el pop. Va rebre quatre distincion­s, i en va sumar un total de 28, de manera que va superant Alison Krauss (27) i es va convertir en la dona més condecorad­a.

El rècord va arribar amb el reconeixem­ent a la millor actuació de rhythm-and-blues per Black Parade, mentre que una altra de les condecorac­ions la va aconseguir amb la seva filla Blue Ivy Carter pel vídeo de Brown skin girl. Als 9 anys, és la segona dona més jove que rep un premi.

“Com a artista, crec que el meu treball i tots els nostres treballs reflecteix­en l’època, i aquesta ha estat difícil”, va remarcar Beyoncé, apuntant directamen­t a l’agitació racial als EUA.

H.E.R. va aconseguir el títol de millor cançó pel seu I can’t breathe, el “No puc respirar” que el negre George Floyd va xiuxiuejar quan estava sota custòdia policial i suplicava al policia blanc Derek Chauvin que li tragués el genoll del coll. Aquesta cançó es va convertir en un homenatge al difunt i un himne per al moviment Black Lives Matter.

Tot i que la qüestió racial va sobrevolar tota la nit, el moment més àlgid va arribar amb la interpreta­ció de Lil Baby i el seu The bigger picture, en què va escenifica­r la brutalitat policial cap als negres, i l’activista Tamika Mallory es va adreçar al president Biden: “Exigim justícia”. Així es va expressar el poder de les dones.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Jordi Herralde ahir al seu domicili durant la conversa amb aquest diari
CÉSAR RANGEL Jordi Herralde ahir al seu domicili durant la conversa amb aquest diari
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain