La Vanguardia (Català-1ª edició)

Teresa Juvé, novel·la i centenari

La pedagoga i escriptora celebra el seu any publicant ‘El degollador de Vallvidrer­a’

- MAGÍ CAMPS

Poques vegades s’esdevé que l’any que la Institució de les Lletres Catalanes dedica a un escriptor amb motiu del centenari del seu naixement la persona homenatjad­a estigui viva i en plenitud de facultats. Va passar l’any 2013 amb Joana Raspall i torna a succeir aquest 2021 amb Teresa Juvé Acero (Madrid, 1921).

La pedagoga i escriptora ha tingut una vida convulsa, que comença a Madrid, passa per l’exili a Tolosa de Llenguadoc, París –casada amb el que seria destacat dirigent socialista Josep Pallach– i Catalunya. És especialis­ta en literatura occitana i en la Catalunya del segle XVI. Aficionada a la novel·la negra, l’ha barrejada amb la novel·la històrica i l’ha situada en aquella Catalunya de fa cinc-cents anys, en què ambienta la sèrie de novel·les protagonit­zades pel detectiu Jaume Plagumà, portantveu­s del rei, i el seu col·laborador, el jutge Joanola.

L’editorial Meteora n’acaba de publicar l’última, El degollador de Vallvidrer­a, en què Plagumà s’enfronta a un criminal que té el do de la ubiqüitat, perquè sembla ser a tot arreu i en tots els estrats socials. La preocupaci­ó social és creixent perquè el degollador actua cada vegada més a prop del recinte emmurallat de Barcelona. En la història, a més, la integritat física de Plagumà es veu amenaçada per una herència cobejada, i a tot plegat cal afegir-hi un ull de vidre provinent de Murano i destinat a una dama de passat tempestuós.

En l’acte de presentaci­ó de l’any Teresa Juvé hi van participar la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol PunsatíMur­là, i el comissari de l’any, Toni Terrades. La consellera va començar llegint unes paraules de Juvé en què s’alegrava de la coincidènc­ia amb el centenari, l’any passat, de Josep Pallach: “Tots dos hem fet de la nostra vida una sola vida”.

Ponsa va recordar que el 7 de febrer, dia de l’aniversari de Juvé, ja es va fer un primer acte d’homenatge i de presentaci­ó del nou llibre a Palafrugel­l, que continuarà aquest mateix divendres amb un altre acte a Begur. Ponsatí-Murla va dir de Juvé que té “una biografia apassionan­t i una literatura que transposa en paraules aquesta passió per la vida”. Una obra “amarada per la seva

ANY TERESA JUVÉ En plenitud de facultats, la vídua de Josep Pallach viurà un any ple d’activitats

dignitat humana, compromesa amb la justícia, amb un caràcter sagaç però alhora insubornab­le”.

De la seva obra, Terrades també va destacar el llibre autobiogrà­fic Tu ets jo. Flaixos per al meu bloc (Meteora, 2015), “que inclou pensaments i anàlisis sempre lúcides de la seva manera de pensar”. I va anunciar que compten “amb la col·laboració total i absoluta de Juvé per perfilar els continguts d’aquest any de commemorac­ió”. En l’any del centenari també hi col·labora la Fundació Pallach, l’editorial Meteora i l’AELC.

L’any tindrà un acte central d’homenatge, “en la mesura que es pugui”, una exposició itinerant per les bibliotequ­es, rutes literàries a càrrec de Maria Nunes a partir dels llibres La trampa i L’arbre trencat, recitals a càrrec de l’actriu Maria Jesús Lleonart i el pianista Ian Lleonart sobre Tu ets jo, un espai dedicat a la seva obra a la llibreria Ona i, per Sant Jordi, es batejarà una unitat de Ferrocarri­ls de la Generalita­t amb el seu nom, entre altres iniciative­s.

 ??  ?? Teresa Juvé en una imatge d’arxiu
Teresa Juvé en una imatge d’arxiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain