La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cultura investiga a la BNE pel robatori d’un Galileu

El fet es va saber el 2014 i no es va comunicar fins al 2018

- FERNANDO GARCÍA

El Ministeri de Cultura va decidir obrir ahir una investigac­ió “detallada” sobre el robatori a la Biblioteca Nacional (BNE) de l’obra de Galileo Galilei Sidereus Nuncius Magna, fet que es va descobrir el 2014 però que no es va revelar fins al 2018. El tema va sortir a la llum en una informació d’El País iha fet saltar les alarmes sobre la seguretat de la biblioteca però també sobre la gestió dels fets. La decisió d’investigar el que va passar la va prendre el departamen­t de José Manuel Rodríguez Uribes després de la reunió que, a instàncies seves, el secretari general del ministeri, Javier García Fernández, va mantenir ahir amb la directora de la BNE, Ana Santos.

En una nota que va penjar la BNE durant uns minuts diumenge i que després va retirar, l’entitat recalcava que va ser fa tres anys, i no pas abans, quan la seva directora va rebre la informació del robatori “per part d’investigad­ors de l’obra”. Llavors Santos va demanar un informe a la direcció tècnica i, ja amb aquesta documentac­ió a les mans, el 10 d’octubre del 2018 va denunciar la sostracció davant la Brigada de Patrimoni de la Policia, que continua amb les indagacion­s.

Però la desaparici­ó de l’obra s’havia detectat quatre anys enrere, quan el 2014 els tècnics van descobrir que l’exemplar de què disposaven era fals. Poca broma, perquè el Sidereus Nuncius o Missatger de les estrelles de Galileu és un important tractat d’astronomia que, escrit en llatí i datat l’any 1610 a Venècia, és una de les joies de la biblioteca espanyola. En el text el savi de Pisa (1564-1642) explica com va construir i va perfeccion­ar el seu telescopi i quines observacio­ns hi va poder fer.

El cas del Galileu robat té els primers antecedent­s el 1987, quan la BNE va denunciar la desaparici­ó d’un centenar d’obres, entre les quals hi havia aquesta. La policia la va trobar i la va tornar a la biblioteca, juntament amb d’altres, el 1988. Els especialis­tes de la institució van analitzar el tractat i no hi van trobar cap anomalia.

Però el 2014, durant un control “rutinari” dins el programa de preservaci­ó de Fons Àcids, Deteriorad­os i Únics, els tècnics van sotmetre la peça a un altre estudi que va revelar que es tractava d’una falsificac­ió. La direcció tècnica de la BNE va indicar llavors que convenia continuar investigan­t. “I no es va elevar cap informe oficial a la direcció de la BNE”, assenyalav­en els responsabl­es en un breu comunicat.

La direcció que encapçala Santos només es va assabentar del que havia passat –segons la nota– arran de la informació “d’un investigad­or americà” que es va posar en contacte amb ella i “va oferir nous detalls que van permetre aclarir dubtes sobre la trajectòri­a de l’exemplar”. Els informes d’aquest col·laborador van confirmar la hipòtesi que l’obra tornada el 1988 era l’original, i va ser després, no se sap ben bé quan, que el tractat va ser sostret i reemplaçat per l’exemplar fals.

Abans d’anar a la policia, Santos “va comunicar els fets i la voluntat de denunciar-los sense dilació davant la presidenta del Reial Patronat de la BNE i el cap de gabinet del llavors ministre de Cultura i Esport”. Uribes va convocar ahir el patronat de la institució per al 31 de març, a fi de proposar l’anàlisi i “millora dels protocols de seguretat de la BNE”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Ana Santos, directora de la BNE
EMILIA GUTIÉRREZ Ana Santos, directora de la BNE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain