La Vanguardia (Català-1ª edició)

ESPORTS SENSE FRONTERES

-

LA TERCERA ÉS LA BONA Quan després de penjar les botes a l’LA Galaxy Steven Gerrard va decidir provar fortuna com a entrenador, el seu instint inicial va ser anar a algun equip anglès de segona o tercera, com va fer per exemple Frank Lampard (Derbi County). Però llavors va arribar l’oferta del Rangers, un autèntic desafiamen­t. En la tercera temporada ha aconseguit l’èxit que se’ls havia escapat a predecesso­rs com Mark Warburton i Pedro Caixinha. Amb un pressupost limitat, ha aconseguit que l’equip practiqui un futbol de possessió de la pilota i atac per les bandes que recorda el del seu adorat Liverpool. lloc és cert allò que deia Bill Shankly que el futbol és més que una qüestió de vida o mort, és a Escòcia. El 2012, després de la fallida, la resta de clubs podien haver optat perquè, una vegada refundat, continués a la Premier. Però van preferir acarnissar-s’hi i enviar-lo a la quarta divisió, que jugués en estadis gairebé sense grades com els del Brechin City, el Berwick, l’Annan, l’East Stirlingsh­ire, l’Elgin o el Montrose. Els dies de partit arribaven més seguidors animosos del club unionista de Glasgow que habitants tenen aquells pobles.

Aquella decisió d’enfonsar l’equip blanc-i-blau als inferns va fer que es trenquessi­n famílies i amistats de tota la vida, fins i tot més que el referèndum sobre la independèn­cia del 2014. A Glasgow no hi ha rivalitat entre els seguidors del Rangers i el Celtic. Tampoc no hi ha enemistat. Hi ha autèntic odi, que ara ha tornat a aflorar en les celebracio­ns. N’hi va haver prou que la primera ministra Nicola Sturgeon (a qui no li interessa el futbol però políticame­nt més afí als verd-i-blancs) demanés que no es fes per coses de la pandèmia perquè els seguidors ho celebressi­n als carrers com si el món s’acabés l’endemà. Els ponts sobre les autopistes van ser decorats amb banderes del club i de la Union Jack, les espurnes dels focs artificial­s van caure sobre l’estàtua de la Pasionaria a la vora del riu Clyde i una pancarta deia: “55 vegades reis d’Escòcia”. Protestant­isme, unionisme i monarquia.

Steven Gerrard va jugar l’últim partit de la seva carrera al Liverpool a finals de maig del 2015, una victòria per 6-1 sobre l’Stoke City. Menys de sis primaveres després és campió amb el Rangers, el rècord de lligues consecutiv­es del qual no ha pogut trencar el Celtic. A Escòcia hi ha alguna cosa amb el número nou. El Royal Bank of Scotland va necessitar precisamen­t aquells anys per tornar a guanyar diners després de la sonada fallida i posterior rescat. Ara, part del grup Lloyds torna a tenir pèrdues. Els inquilins d’Ibrox esperen que no els passi el mateix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain