La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Eurogrup continuarà mantenint els suports fiscals el 2022

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

L’Eurogrup continua fidel a l’estendard que ha enarborat des del principi d’aquesta crisi: cal mantenir el suport fiscal a l’economia i no només aquest any, sinó també el 2022. Es tracta d’evitar una retirada prematura dels suports, mentre que de la sostenibil­itat del deute ja ens n’ocuparem més endavant.

És el missatge que ahir van enviar els ministres de l’eurozona, que van precisar que, en una segona fase, quan hagi millorat la situació econòmica i s’aixequin les restriccio­ns, “hem de girar gradualmen­t cap a accions més focalitzad­es per promoure la recuperaci­ó”, segons el comunicat aprovat. “No repetirem l’error de l’última crisi”, va dir el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni. Respecte a la proposta de Brussel·les

de prolongar la clàusula d’escapament al 2022, “va prendre’n nota” sense adoptar encara posicions.

Es va subratllar també la diferència de l’impacte de la crisi segons els sectors. En el costat relativame­nt positiu, tenim el transport, que passarà d’una caiguda de la facturació del 80% en el segon trimestre del 2020 a ser un 20% per sobre del nivell precrisi a finals d’any. En canvi, l’hostaleria i l’alimentaci­ó són els que més pateixen. La primavera passada, la seva facturació es va reduir més d’un 80%, ara estan un 70% per sota dels nivells prepandèmi­a, i només recuperara­n aquella cota a final d’any.

D’altra banda, el comissari Gentiloni va dir que el pla de recuperaci­ó espanyol és dels que està en una fase més avançada. “Entre els 5 o 8 més avançats”, va precisar. S’ha progressat molt en les últimes setmanes, però queda encara per fixar el detall dels objectius i les fites, un procés que Gentiloni reconeix que és una càrrega per a l’administra­ció, però que és necessari per aconseguir després un procés d’aprovació ràpid.

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain