La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ford anuncia 630 acomiadame­nts i es tem l’efecte en els proveïdors

- NEUS NAVARRO València

Després dels ERTO i les pròrrogues, arriba l’ERO. La direcció de Ford a la planta d’Almussafes (València) va comunicar ahir als sindicats que planeja executar un expedient de regulació d’ocupació a 630 treballado­rs. Una decisió que afecta directamen­t el clúster de l’automoció valenciana, AVIA, que reconeix que “tindrà

un efecte dòmino en les empreses del sector, en funció del nivell de dependènci­a”. AVIA assegura que el sector ha tractat en aquests mesos d’aplicar mesures de flexibilit­at laboral per evitar els acomiadame­nts.

A la xifra de 630 acomiadame­nts podria sumar-se el gruix d’empleats en baixa de llarga durada que l’empresa està assessoran­t per aconseguir baixes per incapacita­t. Serien 90 persones, però els sindicats asseguren que en les últimes reunions la xifra s’acosta a les 120 sortides. En conjunt, unes 750 persones podrien deixar de treballar a la planta valenciana de Ford.

“La caiguda de la demanda obliga a aquestes reestructu­racions”, avisa el clúster, que acull 116 empreses valenciane­s dels sectors metalmecàn­ic, plàstic, enginyerie­s, serveis, logística, envàs i embalatge i consultore­s. El clúster de l’automoció té una facturació conjunta de 12.432 milions d’euros, l’11,8% del PIB valencià. El clúster dona feina a unes 29.800 persones de manera directa, prop del 10,6% de l’ocupació industrial valenciana, segons les dades d’AVIA.

Els sindicats també parlen del comportame­nt del mercat entorn del cotxe elèctric com un factor que ha desencaden­at l’ERO. “Ens expliquen que influeix la incertesa del comprador per l’augment de l’interès del consumidor pel cotxe elèctric”, comenta Paco González, de la STM-Intersindi­cal Valenciana. Les matriculac­ions de vehicles electrific­ats, híbrids i de gas van augmentar les seves vendes el febrer en un 10,6%.

Així, els sindicats demanen un pla de viabilitat per a la planta. Segons José Miguel Arocas, secretari de CC.OO. a Ford Almussafes, “ja fa gairebé dos anys que demanem un pla de futur, des que es va anunciar la reestructu­ració de Ford Europa, i així ho hem estat transmeten­t en totes les taules de negociació dels sis ERTO i les sis pròrrogues, perquè no vèiem llum al final del túnel”.

Paco González, per la seva part, està convençut que la planta valenciana de Ford “té futur”, però insisteix que aquesta necessita assignacio­ns de nous models per la multinacio­nal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain