La Vanguardia (Català-1ª edició)

Danone puja un 2,9% en borsa per l’anunci de la sortida del president

- LALO AGUSTINA

Emmanuel Faber ja és història a Danone. La multinacio­nal francesa va anunciar diumenge a la nit la decisió de cessar de forma immediata el seu president, que fa només dues setmanes que ja havia deixat de ser el conseller delegat. El substitut des d’ahir al capdavant del consell d’administra­ció és Gilles Schnepp. L’anunci de la desvincula­ció definitiva de tot càrrec de responsabi­litat de Faber va ser acollit de manera molt favorable pel mercat. Les accions de Danone van pujar ahir un 2,9% en borsa un dia en què la borsa francesa va caure un 0,2%.

El gegant alimentari va explicar que prosseguei­x en la recerca d’un nou conseller delegat, una feina que ha encomanat a una consultora externa. En un comunicat, va dir que “el consell creu en la necessitat de combinar un alt rendiment econòmic i el respecte del model únic de Danone d’una empresa impulsada per un propòsit, construït sobre la força de les seves marques i impulsat per la qualitat destacada dels seus equips”.

De moment, el consell d’administra­ció de Danone ha encarregat a Véronique Penchienat­i-Bosetta, actual consellera delegada internacio­nal, i a Shane Grant, conseller delegat a Amèrica del Nord, la direcció conjunta del negoci per evitar que el període de transició passi factura al grup.

Els fets recents formen part de la història de Danone i afegeixen un nou capítol a la pràctica agressiva dels fons activistes en les grans multinacio­nals, on el seu poder creix sense parar en una era de creixent influència de les xarxes socials. En aquest cas, Bluebell Capital Partners i Artisan Partners, accioniste­s de la companyia francesa, van fer tots els possibles per fer fora Faber del seu càrrec en considerar que la seva gestió era el problema per a l’enlairamen­t de la companyia, molt castigada en borsa.

Faber, de 57 anys, va prendre els comandamen­ts del grup el 2014, quan va ser nomenat conseller delegat i tres anys després va accedir també a la presidènci­a de la multinacio­nal. Capdavante­r de la justícia social, el mes de novembre passat va anunciar la supressió de fins a 2.000 llocs de treball a tot el

La destitució del directiu arriba després de mesos d’intenses pressions de diversos fons activistes

món per intentar redreçar l’evolució en borsa, manifestam­ent millorable en vista de l’evolució de la dels seus principals competidor­s.

Ja aleshores la pressió sobre el directiu era molt alta i no només provenia dels fons activistes. Els informes dels analistes posaven de manifest la necessitat d’assumir errors en algunes de les inversions executades durant el mandat del seu president, així com la conveniènc­ia de centrar l’estratègia de la multinacio­nal en aquelles àrees més rendibles. Al final, el temps de Faber va caducar i ara la companyia busca un nou ferment per a l’èxit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain