La Vanguardia (Català-1ª edició)

Wallbox obre fàbrica per duplicar la producció

El fabricant de carregador­s elèctrics inverteix 9 milions

- BLANCA GISPERT

Enmig del declivi que viu el sector industrial català, el fabricant Wallbox segueix endavant amb el seu ambiciós projecte per convertir-se en una marca global de carregador­s per al vehicle elèctric.

Ahir, la companyia va anunciar l’obertura de la seva segona fàbrica a Catalunya en uns terrenys de 16.800 m2 propietat del Consorci de la Zona Franca, que llogarà l’espai fins al 2031.

Segons els fundadors Enric Asunción i Eduard Castañeda, les instal·lacions es posaran en marxa a finals d’any després d’una inversió de 9 milions en la construcci­ó de la nau i l’automatitz­ació de processos. Els diners procediran de l’última ronda d’inversió, tancada al febrer, en la qual la firma va captar 33 milions de fons com Cathay i Wind Ventures. Per a la posada en marxa, la companyia preveu contractar uns 200 empleats. L’objectiu és arribar a duplicar la producció actual per proveir la creixent demanda de mercat a escala mundial. Wallbox també té una planta a la Xina –que opera a través d’una aliança amb el fabricant estatal Honqi– i, a finals del 2022, preveu obrir una altra planta als Estats Units per proveir el mercat local.

Asunción va comentar ahir en una entrevista que la planta de Sant Andreu de la Barca s’havia quedat petita. “Des de fa mesos, buscàvem un emplaçamen­t a Catalunya i la Zona Franca és un lloc ideal. És a prop de Barcelona i de la nostra seu, ubicada a la Marina del Prat Vermell, i la situació és estratègic­a tant a nivell logístic com industrial perquè és al costat d’altres empreses del sector de l’automoció”.

De fet, Asunción va revelar ahir que Wallbox està liderant un ambiciós projecte d’electromob­ilitat en aliança amb les empreses industrial­s de l’associació Upmball, del Baix Llobregat. La iniciativa vol captar 170 milions d’euros dels fons europeus de recuperaci­ó. El focus, va avançar, està posat en “la reconversi­ó de polígons en parcs industrial­s smart i eficients que comptin amb mobilitat sostenible i infraestru­ctures energètiqu­es intel·ligents i verdes”.

A la nova factoria, Wallbox produirà el nou carregador per a la via pública però també la resta de carregador­s per a la llar i la feina. És una decisió que no estava prevista però que la companyia s’ha vist obligada a prendre per l’alça generalitz­ada de la demanda. De fet, Asunción va dir ahir que el gruix del negoci continua estant en el sector privat. Des del seu naixement el 2015, Wallbox ven a particular­s i distribuïd­ors, com firmes elèctrique­s.

La facturació és de prop de 25 milions. Segons dades del Registre Mercantil, la firma va facturar 8,8 milions el 2019 i Asunción assegura que la xifra “gairebé es va triplicar el 2020”. És un ritme de creixement que espera mantenir el 2021. Per afrontar l’expansió, Wallbox preveu duplicar plantilla i passar de 400 a 800 empleats, 200 dels quals a la nova fàbrica.

La firma lidera un projecte de mobilitat elèctrica que aspira a captar 170 milions de fons europeus

 ?? W ?? Pere Navarro i Enric Asunción van firmar ahir l’acord a la seu del Consorci de la Zona Franca
W Pere Navarro i Enric Asunción van firmar ahir l’acord a la seu del Consorci de la Zona Franca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain