La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia amenaça de bloquejar Twitter d’aquí 30 dies

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Rússia va donar ahir un mes de termini a la xarxa social Twitter per fer cas als seus requerimen­ts i esborrar contingut prohibit al país. En cas que no ho faci, bloquejarà el funcioname­nt de la plataforma. L’advertènci­a es produeix una setmana després que Roskomnadz­or, l’agència estatal que regula les telecomuni­cacions, alentís el funcioname­nt dels seus continguts.

“Encara tenen temps d’entrar en converses. Però Twitter no respon adequadame­nt a les nostres sol·licituds. Si les coses continuen així i no compleix amb les peticions de Roskomnadz­or i de les lleis russes, considerar­em el bloqueig complet del servei a Rússia”, va advertir el subdirecto­r de Roskomnadz­or, Vadim Subbotin.

El centre de la polèmica són més de 3.000 entrades que inclouen pornografi­a infantil, crides a suïcidi de menors i ús de drogues. Segons l’organisme rus, són a la xarxa des del 2017.

Twitter, que a Rússia és utilitzat per només el 3 % de la població, segons les enquestes, és conscient de la desacceler­ació deliberada del servei. “Continuem compromeso­s amb el suport a la internet oberta a tot el món, i estem profundame­nt preocupats pel creixent nombre d’intents de bloquejar i restringir les discussion­s en línia”, va dir la setmana passada un portaveu. Subbotin va replicar que no es tracta d’una qüestió de llibertat, sinó de “peticions relacionad­es amb contingut inequívoca­ment perillós”.

Aquesta disputa es produeix després de diversos xocs entre les autoritats russes i les xarxes socials. A finals del 2020 el president rus, Vladímir Putin, va autoritzar Roskomnadz­or a bloquejar les plataforme­s d’internet que “discrimini­n” els mitjans russos. I coincidint amb les multitudin­àries manifestac­ions a favor de l’opositor empresonat Aleksei Navalni, les autoritats russes van criticar les xarxes socials per permetre missatges que cridaven als mítings menors d’edat.

 ?? ÈRIC LLUENT ?? La costa sud de la península de Reykjanes
ÈRIC LLUENT La costa sud de la península de Reykjanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain