La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’entrada d’immigrants als EUA pel sud bat el rècord en vint anys

Més de 4.000 nens detinguts a la frontera i sense capacitat per hostatjar-los

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La frontera sud dels Estats Units és material altament inflamable. Tant és qui hi hagi al capdavant de la Casa Blanca.

El secretari del Departamen­t de Seguretat Nacional, Alejandro Mayorkas, que no fa servir la paraula crisi quan es refereix a la creixent arribada d’immigrants, va reconèixer aquest dimarts per primera vegada aquest increment rècord. Va dir que els EUA van a ritme del “màxim de persones retingudes a la frontera amb Mèxic els últims 20 anys”. La xifra s’acosta a 100.000 comptant des de finals de gener.

El secretari va explicar que la majoria dels detinguts són adults solitaris. “Estem expulsant gairebé tots aquests adults i les famílies. No ho fem amb els menors no acompanyat­s”, va afirmar en un comunicat.

Les dades assenyalen que diumenge passat hi havia una mitjana de 565 de menors retinguts pels agents (313 el febrer).

Els centres de detenció i processame­nt estan saturats, amb nens dormint en matalassos. Hi havia 4.200 nens en custòdia, dels quals gairebé 3.000 estan retinguts per sobre de les 72 hores legals. L’embús es deu a la falta de refugis. El president Joe Biden va desplegar l’agència d’emergència (FEMA) per buscar sortides. A fi d’aconseguir la descompres­sió de les instal·lacions del servei de

Salut i Serveis Humanitari­s, el govern obrirà un centre gegant, amb capacitat per a 3.000 menors, al centre de convencion­s de Dallas (Texas).

Biden i la vicepresid­enta Kamala Harris han iniciat una gira pel país. La seva missió consisteix a convèncer els ciutadans de la bondat i necessitat de l’enorme paquet d’estímuls econòmics aprovat per combatre l’impacte de la pandèmia. No és el rescat de la banca del 2009, sinó el de la gent corrent i dels petits negocis, sostenen.

Els republican­s, amb el lideratge de Kevin McCarthy, cap de la minoria a la Cambra Baixa, també van sortir d’excursió. Van viatjar a El Paso, a quatre passes de Mèxic, per posar el focus en l’increment d’indocument­ats i, repliquen els demòcrates, desviar l’atenció d’un rescat econòmic que els conservado­rs van menysprear, però els seus votants agraeixen. A l’estil trumpista, això és, sense proves, McCarthy va dir que intenten entrar “individus inclosos a la llista de terroriste­s”. I va culpar Biden d’aquesta situació.

Els menors dormen en matalassos: el Govern parla de “situació difícil” però es nega a qualificar-la de “crisi”

Mayorkas, però, va atribuir l’augment a la pobresa, el nivell de violència a Mèxic i al triangle nord (el Salvador, Guatemala i Hondures) i a l’administra­ció Trump, que “va desmantell­ar completame­nt el sistema d’asil”, va remarcar. “El sistema va ser destruït, les instal·lacions tancades i cruelment van posar nens en mans dels traficants”, va afegir.

La filosofia Biden busca el que qualifique­n d’“aproximaci­ó humanitàri­a”, allunyada de les 5.000 famílies separades per Trump. Mayorkas va continuar sense parlar de crisi. En comptes d’això, va recórrer al terme “situació difícil”.

tot i que encara no s’ha emès cap permís. Acharya sí que ha concretat que les primeres autoritzac­ions que s’han expedit, dissabte passat, són per ascendir el Nuptse, de 7.864 metres, i el Manaslu (8.163 m.).

El retorn dels turistes de muntanya, els que pretenen culminar un vuit mil i els que s’enrolen en un trekking, són rebuts amb candeletes per la indústria turística, un sector determinan­t en l’economia d’aquest enclavamen­t de l’Himàlaia. Els hotels i restaurant­s de Kàtmandu, els allotjamen­ts de les rutes més populars, els comerços, els guies, els camàlics, els cuiners, fa un any que són al dic sec. Ara, l’Himàlaia rep tímidament els primers visitants i creua els dits perquè la pròxima tardor, l’altre període àlgid, la situació sigui millor.

El Nepal va iniciar la vacunació contra la covid a començamen­ts d’aquest any gràcies a la donació d’un milió de dosis per part de la veïna Índia. Cal recordar que el gegant asiàtic va proporcion­ar prop de vuit milions de vacunes a 35 països, segons l’agència Efe. Posteriorm­ent, el passat dia 7, la plataforma Covax va anunciar la tramesa de 348.000 unitats d’AstraZenec­a produïdes també a l’Índia i va manifestar que el desafiamen­t passa per immunitzar el 20% dels 28 milions d’habitants del Nepal, això sí, “depenent de la disponibil­itat de fons”.

En tot cas, Covax va notificar que a finals de maig preveu haver finalitzat la distribuci­ó d’una partida d’1,92 milions de dosis en suport de la campanya governamen­tal. Els militars de Bahrain es veuran reforçats per una legió de xerpes i portadors d’altura a qui s’ha encomanat que els acompanyin en la missió de trepitjar el cim de l’Everest.

Als de Bahrain no els faltarà de res, gaudiran de tota mena de comoditats al campament base i tindran a la seva disposició les ampolles d’oxigen que requereixi­n. Tot perquè tornin a casa com a herois. Un equip de gairebé 100 persones els acompanyar­à, va declarar Thaneshwor Huragain, director de Seven Summits Treks, a The Himalayan Times. “Un dels significat­s d’aquesta expedició és promociona­r l’Everest malgrat que s’escala durant la pandèmia”, va afegir.

Els visitants de Bahrain coincidira­n amb alpinistes de tot el món, entre els quals un prestigiós xerpa, Kami Rita, que aquesta primavera buscarà el seu vint-icinquè Everest.

El Nepal, amb una economia que depèn del turisme de muntanya, rep amb els braços oberts l’expedició

 ?? PAUL RATJE / AFP ?? Un guàrdia fronterer amb un nen i una mare que busquen asil a Brownsvill­e, Texas
PAUL RATJE / AFP Un guàrdia fronterer amb un nen i una mare que busquen asil a Brownsvill­e, Texas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain