La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vacunes de Bahrain per a l’Himàlaia

La guàrdia reial del país àrab vol coronar l’Everest i de passada immunitzar un poble nepalès

- ROSA M. BOSCH

Una expedició de la guàrdia reial de Bahrain impulsada pel xeic Nasser bin Hamad Al-Khalifa va aterrar dilluns a la nit a Kàtmandu amb la missió de coronar l’Everest (8.848,86 metres). A més de piolets, sacs de dormir i grampons, l’equip es va enlairar de Manama amb una càrrega de 2.000 dosis de vacunes AstraZenec­a per immunitzar tots els habitants del poblet de Sama Gaon, a la ruta al camp base del Manaslu, el cim que ja van coronar la tardor passada com a preparació per al sostre del món.

El mateix xeic, fill del rei de Bahrain, Hamad bin Issa al-Khalifa, i comandant de la guàrdia reial, va anunciar a través de les xarxes socials que un repte previ a l’Everest era transporta­r fins a Sama Gaon les vacunes de la covid en un operatiu coordinat pel Ministeri de Salut nepalès. Aquesta és la manera de l’emirat d’agrair al Nepal que hagi batejat amb el nom de Bahrain Royal Peaks les muntanyes de poc més de 5.000 metres d’altitud que hi ha al costat d’aquesta localitat d’uns mil habitants.

Després de la arribada a Kàtmandu, els expedicion­aris, 13 de Bahrain i tres britànics, van iniciar un període de set dies de quarantena. Si tot surt segons el previst, la setmana que ve aniran a Sama Gaon per ascendir els pics dedicats al seu país.

L’agència encarregad­a d’organitzar la seva estada al Nepal, la totpoderos­a Seven Summits Treks, aprofita el desembarca­ment de la delegació àrab i dels seus petrodòlar­s per amplificar el missatge que l’Himàlaia ha aixecat la persiana als turistes, almenys del costat nepalès.

La Xina ha decidit vetar l’accés als estrangers pel vessant tibetà de l’Everest, per la qual cosa tots els aspirants a coronar els seus gairebé 8.849 metres es concentrar­an al campament base del Nepal. Mira Acharya, del Departamen­t de Turisme, estima que unes 300 persones podrien escalar l’Everest aquesta temporada,

 ?? MONIKA DEUPALA / REUTERS ??
MONIKA DEUPALA / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain