La Vanguardia (Català-1ª edició)

Corea del Nord demana contenció als EUA si volen “dormir tranquils”

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Des que Joe Biden va arribar a la Casa Blanca al gener, Corea del Nord s’havia mantingut muda. Ni un missatge, ni una trucada de telèfon, res. Però just un dia abans que el secretari d’Estat, Anthony Blinken, aterri a la veïna Seül, Pyongyang va trencar el silenci amb una advertènci­a austera en diplomàcia: no prengueu iniciative­s que us puguin fer “perdre el son els propers quatre anys”.

El missatge de Kim Yo-jong, germana i mà dreta del líder nord-coreà, Kim Jong-un, arriba quan el Govern Biden està fent una “revisió exhaustiva” de les seves polítiques cap a Corea del Nord. Per a això, la nova Administra­ció està consultant amb exfunciona­ris especialit­zats en la regió i amb els governs aliats de Corea del Sud i el Japó, que Blinken visita aquesta setmana.

En el seu comunicat, Kim va carregar contra les maniobres militars que des del 8 de març efectuen els EUA i Corea del Sud, que aquesta vegada només inclouen simulacion­s per ordinador però que Pyongyang veu com un simulacre d’invasió. La germana del dictador va exigir-ne la cancel·lació i va amenaçar de trencar “el pacte militar intercoreà” del 2018 per rebaixar la tensió.

El to del missatge indica que Corea del Nord mantindrà una actitud defensiva i desafiador­a en espera que Washington reveli el seu pla per negociar la pau a la península. En aquest sentit, sembla que Pyongyang tem que Biden reprengui la “paciència estratègic­a” que va impulsar Barack Obama, que defensava no mantenir cap diàleg directe sense un compromís dels nord-coreans sobre desnuclear­ització.

La situació nord-coreana va ser un dels eixos de la trobada d’ahir a Tòquio entre els secretaris d’Estat i de Defensa dels Estats Units, Blinken i Lloyd Austin, i els seus homòlegs del Japó, en què van reafirmar el compromís per aconseguir la “completa desnuclear­ització de Corea del Nord”. Però el plat fort va ser com fer front a una Xina en auge, que tots dos aliats van identifica­r com un dels principals “desafiamen­ts militars, polítics, econòmics i tecnològic­s”.

En la cita es va criticar el gegant asiàtic per les “activitats disruptive­s” de la seva Guàrdia Costanera, les seves “reivindica­cions il·legals” al Mar de la Xina Meridional, “la coerció i l’agressió” a Hong Kong i Taiwan i la vulneració dels drets humans a Xinjiang. “Farem retrocedir la Xina si cal en cas que utilitzi accions coercitive­s per imposar la seva voluntat”, va advertir Blinken, que després de la visita a Seül anirà a Anchorage (Alaska) per participar en la primera reunió oficial del nou Executiu dels EUA amb represenan­ts de Pequín.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain