La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més Madrid descarta l’oferta d’Iglesias

La formació d’Errejón anirà en solitari a les eleccions del 4-M

- ASIER MARTIARENA TONI BATLLORI

haurà batalla per la numeració de la vicepresid­ència i res que s’assembli a una crisi de Govern; el més important és continuar treballant amb el màxim clima de concòrdia possible”, van assenyalar ahir a la nit fonts pròximes a la ministra de Treball.

Díaz va demanar al líder d’Unides Podem que la seva ubicació jeràrquica al Gabinet no fos motiu de conflicte amb els socialiste­s. En poques paraules, Díaz cedeix el pas a Calviño, que va encendre els llums llargs quan va tenir notícia de l’ascens de la ministra de Treball al rang de vicepresid­enta. Sánchez i Iglesias es van reunir ahir al matí a la Moncloa per abordar el relleu, després que el vicepresid­ent segon anunciés per sorpresa dilluns al migdia la decisió d’abandonar el Govern espanyol per presentar-se a les eleccions a l’Assemblea de Madrid que tindran lloc el 4 de maig. La reunió entre els dos es va desenvolup­ar en termes “cordials”, segons van apuntar fonts governamen­tals.

Una altra alternativ­a hauria estat transferir la vicepresid­ència segona a Díaz, amb responsabi­litat sobre les polítiques socials, sense les competènci­es de Treball, solució que hauria debilitat objectivam­ent Yolanda Díaz, atès que aquesta s’ha convertit en la figura més destacada d’Unides Podem en el Govern, per la seva eficient gestió al capdavant del ministeri que s’encarrega de les qüestions laborals. Paradoxalm­ent, Calviño i Díaz són la segona i tercera ministres més ben valorades per l’opinió pública, segons el baròmetre del CIS del mes de gener. En aquesta enquesta Calviño obtenia una puntuació de 6,4, i Díaz, de 4,1. La millor valoració corresponi­a a Margarita Robles, titular de Defensa: 6,8.

Amb el nomenament de Díaz com a vicepresid­enta, el Partit Comunista d’Espanya, que aquest any celebra el centenari de la fundació, arribarà al seu màxim rang en un govern d’Espanya. Díaz, que no forma part de Podem, està afiliada al PCE i a Comissions Obreres, seguint el camí del seu pare, el sindicalis­ta gallec Suso Díaz, que va ser militant comunista a la clandestin­itat i secretari general de Comissions Obreres a Galícia. El PCE va estar representa­t en els governs de la Segona República durant el període de la Guerra Civil i va aconseguir una influència notable en l’organitzac­ió de l’Exèrcit Popular, però no va exercir mai una vicepresid­ència, tot i que sí la cartera de Treball, responsabi­litat que va exercir entre el 1938 i el 1939 el sindicalis­ta català Josep Moix, membre del PSUC.

L’ajust es completarà amb el nomenament de Ione Belarra com a ministra d’Afers Socials i Agenda 2030, responsabi­litats fins ara atribuïdes a la vicepresid­ència segona que ha exercit Iglesias. Membre del grup dirigent de Podem, Belarra (Pamplona, 1985) actualment és secretària d’Estat per a l’Agenda 2030. La futura ministra d’Afers Socials s’ha destacat els darrers mesos per algunes declaracio­ns crítiques amb la ministra de Defensa, Margarita Robles, després que aquesta emetés retrets a Unides Podem per les seves posicions republican­es. Íñigo Errejón va ordenar ahir que es donés un cop de porta, com més sonor millor, a la proposta de candidatur­a unitària de l’esquerra plantejada dilluns per Pablo Iglesias, quan va sortir per sorpresa del Govern espanyol per disputar la presidènci­a de la Comunitat de Madrid a Isabel Díaz Ayuso. La decisió de Més Madrid es va prendre molt d’hora. En una reunió fixada a les vuit del matí per tallar com més aviat millor el recorregut de la maniobra teixida per Iglesias i que amenaçava d’immobilitz­ar la formació dirigida per Errejón.

La contundènc­ia amb què Més Madrid va escenifica­r l’enrocament va distar molt del posicionam­ent que la seva candidata electoral, Mónica García, va adoptar 24 hores abans, quan es va mostrar “disposada a parlar de tot” amb el vicepresid­ent segon. “Si és possible sense gaire testostero­na ni imposicion­s”, però entaulant “un diàleg honest i sincer”, va subratllar.

Però ahir no hi va haver marge per a res d’això. L’enrocament de l’executiva –que va ser acatat per Iglesias, el qual va lamentar la negativa a una candidatur­a conjunta que “havia despertat molta il·lusió”– va evidenciar la diferència de criteris dins de la formació entre el corrent errejonist­a i els qui advoquen per aprofundir en el diàleg buscant una confluènci­a. Una suma de forces que entreveien com una possibilit­at real d’arrabassar a Ayuso la presidènci­a de la Comunitat i que ara veuen allunyar-se perquè, com augura a La Vanguardia un dels seus dirigents, “els números no sortiran”.

Jerarquitz­ades les diferents posicions, a les quals el mateix

POPULARITA­T Calviño i Díaz són les ministres més ben valorades, al darrere de Margarita Robles

NOVA MINISTRA Ione Belarra, d’UP, serà nomenada ministra d’Afers Socials i Agenda 2030

Errejón va donar l’aprovació assenyalan­t que “el feminisme ens ha ensenyat que no sempre hem de ser els protagonis­tes”, Més Madrid es va afanyar a desfer-se de qualsevol culpa del que passi el 4 de maig. Mónica García va subratllar que “és evident que totes les opcions superen la barrera del 5%” que marca la diferència entre la representa­ció parlamentà­ria i la irrellevàn­cia a l’Assemblea de Madrid, i que les enquestes veien possible que Unides Podem no superés fins a confirmar-se la cursa d’Iglesias. “Per tant, no s’ha de témer que es malgasti ni un sol vot” d’esquerres, va afegir.

García va llançar algunes indirectes a Iglesias: “Madrid no és una sèrie de Netflix que va començar dimecres amb la convocatòr­ia d’eleccions (...) Les dones estem cansades de fer la feina bruta perquè en els moments històrics ens demanin que ens apartem. Hem demostrat que podem frenar la ultradreta sense que ningú ens tuteli”. García, metgessa anestesist­a, defensa el seu dret a liderar la seva pròpia candidatur­a reivindica­nt la trajectòri­a política i la tasca d’oposició a Isabel Díaz Ayuso davant l’exercici de paracaigud­isme d’Iglesias.

4,4

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ??
EMILIA GUTIÉRREZ
 ??  ??
 ?? VÍCTOR LERENA / EFE ?? Mónica García
VÍCTOR LERENA / EFE Mónica García
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain