La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vox continua a l’alça i s’acosta al PP, segons l’últim CIS

L’enquesta, prèvia al sisme polític de Múrcia, impulsa el PSOE fins al 31%

- CARLES CASTRO

El PP s’esllanguia i Vox l’estalonava abans que les ones murcianes provoquess­in un sisme polític en la política espanyola, amb una magnitud que encara s’ha de determinar. L’últim baròmetre del CIS, que es va tancar poc abans de la desactivac­ió de la moció de censura contra el Govern de Múrcia, dibuixava un panorama depriment per als populars, però també per a Unides Podem.

Les expectativ­es de totes dues formacions vorejaven la catàstrofe. El PP de Pablo Casado perdia tres punts en estimació de vot respecte al seu resultat del 2019. I la formació d’Iglesias retrocedia encara més: 3,3 punts. Paral·lelament, Vox aconseguia un 15%, la mateixa marca que en l’última cita electoral, i el PSOE es mantenia còmodament per sobre del 31%, amb un avanç equivalent al retrocés de Podem o del PP.

El problema per als populars, més enllà dels biaixos a la mostra o la cuina del sondeig, eren la resta d’indicadors. Sobretot perquè coincidien amb unes percepcion­s negatives de la situació econòmica com no es veien des del 2014 i que haurien de suposar un desgast monumental per a qualsevol govern.

Tot i això, no només Pedro Sánchez millorava en les preferènci­es com a president (fins a superar el 27%), sinó que, en paral·lel, Casado veia reduir-se el seu suport i firmava un empat amb Santiago Abascal (tots dos amb menys d’un 8% de suports). I el que era pitjor per al líder popular: els seus propis electors li assignaven un suspens clar (un 4), que encara era més rotund entre els votants que el seu partit està pretenent captar: un 3,2 entre els de Cs, i un 3 entre els de Vox.

Alhora, Sánchez obtenia un aprovat folgat entre els seus electors, però

FONT:

Podem cedeix un 25% del seu capital electoral i a Iglesias només el volen com a president un 18% dels seus votants

també entre els de Podem. I quant a les preferènci­es presidenci­als, mentre que el president comptava amb el suport d’un 63% dels seus votants (la mateixa taxa de suport que tenia Abascal entre els seus), a Casado només el volien al capdavant del Govern un 39% dels seus electors. Un de cada deu votants populars preferia Abascal o Arrimadas.

El capítol de confiança també era demolidor per a Pablo Casado. Davant Sánchez, que comptava amb la confiança de gairebé un 60% del seu electorat i d’un 50% del de Podem, el líder del Partit Popular només tenia la confiança d’un 30% dels seus votants (i els altres dos terços desconfiav­en d’ell).

Tot i això, el sondeig incloïa també algunes dades que podrien explicar la temerària decisió de Pablo Iglesias de sortir del Govern per competir per la presidènci­a de Madrid. D’una banda, Podem perdia una quarta part del seu capital electoral; de l’altra, l’aprovació d’Iglesias reflectia un gran desgast: els electors del PSOE el puntuaven amb un 3,5 i els de Més País amb un 4. És a dir, la formació lila tenia poques opcions de recuperar els votants que havien migrat al PSOE. I, a més, les preferènci­es sobre el president del Govern suposaven una altra galleda d’aigua freda per al líder de Podem: la majoria dels seus votants (un 31%) apostaven per Sánchez al capdavant de l’Executiu, i un altre 15% per Alberto Garzón. Només un 18% dels seus electors optaven per Iglesias com a futur president.

Però tot això era abans que el petit sisme murcià obrís una falla a Madrid que ha revolucion­at tota la política espanyola.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain