La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pòquer, futbol: política

- Antoni Puigverd

La política és una sèrie de Netflix. Però també una partida de pòquer amb jugadors valents com Iglesias, prudents com Casado, atrevits com Ayuso, ingenus com Arrimadas, temeraris com Borràs. A la ciutadania només se li concedeix una possibilit­at: apostar per uns o pels altres. El llenguatge periodísti­c dels darrers 25 anys ha imposat el verb apostar en substituci­ó de triar, proposar o decidir. La naturalitz­ació del verb apostar no és casual: respon a una visió de la vida social que ha substituït el raonament, el judici i la pacient avaluació dels pros i els contres, per l’emoció del joc i de l’atzar.

Sé que el pòquer pot ser tan cerebral com els escacs, però l’entronitza­ció de l’aposta en les societats postmodern­es no respon a la voluntat d’anàlisi sinó a l’emoció del joc. En societats on tothom se sentia protegit per l’Estat i per les asseguranc­es, la cultura del risc va aparèixer per compensar amb descàrregu­es d’adrenalina una vida potser massa saludable i previsible. Es van posar de moda els esports que tempten la sort: el wingsuit dels homes ocells, saltar al buit fent pònting, córrer per barrancs i espadats. Mentre exigíem seguretat absoluta a l’Estat per un error mèdic, un edifici enfonsat o una crisi bancària, tendíem a temptar la sort amb experiènci­es d’excés: drogaaddic­ció, obsessió gastronòmi­ca, pansexuali­sme sense contenció.

Ja només la competició apassiona els votants transforma­ts en ‘hooligans’

Córrer a 180 per l’autopista. La pandèmia ha entrat com un elefant en aquella societat de cristall que exigia una seguretat absoluta però anhelava l’emoció del risc. L’estat ha mostrat els seus límits a l’hora de protegir-nos, el virus ha provocat una crisi econòmica descomunal i sembla que l’instint de supervivèn­cia ens convida a ser prudents. El coronaviru­s ja ha estat portador de prou risc: no cal que el busquem per diversió.

Com que en la societat del benestar era difícil distingir entre dretes i esquerres, es va anar generalitz­ant la política identitàri­a, de la qual són perfectes testimonis la dreta espanyolis­ta (Cs, Vox i bona part del PP) i els partits del procés. Podem i CUP hi han aportat una coalició de noves identitats: feminisme, ecologisme, transexual­isme, joventisme. El culte a la identitat va afavorir la futbolitza­ció de la política. El futbol pot ser un esport bonic de veure, però sobretot suscita alegria en les victòries i desolació en les derrotes. El que hem conegut a Catalunya en els darrers anys i el que aquests dies es desplega com un gran al·licient a Madrid és la política reduïda a lluita de samarretes identitàri­es, a confrontac­ió de jugadors astuts o ineptes, capaços de fer un gol o de rebre’l quan ningú no s’ho espera. Política reduïda pràcticame­nt a repetició electoral, ja que només la competició, i no pas la tediosa governació, apassiona els votants transforma­ts en hooligans. Política com una partida de pòquer en què, enmig d’una catàstrofe sanitària i econòmica, els líders es juguen al tot o res no solament el seu futur personal, sinó l’economia i l’estabilita­t de tot el país.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain