La Vanguardia (Català-1ª edició)

Borràs vol recosir la unitat independen­tista al Parlament

Comuns, Cs, PP i Vox no participar­an ni com a oients en la Mesa

- IÑAKI PARDO TORREGROSA

ERC i Junts han reconegut obertament que al Parlament és on més els va costar de tenir una estratègia conjunta i unitària durant l’última legislatur­a. Els xocs entre les dues famílies van ser evidents des del primer moment, quan no es va investir Carles Puigdemont. Per esmenar aquesta situació, la nova presidenta de la Cambra catalana, Laura Borràs, va recuperar ahir, al seu despatx, la reunió prèvia dels membres independen­tistes de la Mesa.

Aquesta cita –en què van ser presents, a més de la dirigent postconver­gent, el seu company Jaume Alonso Cuevillas, els republican­s Anna Caula i Ruben Wagensberg, a més de l’anticapita­lista Pau Juvillà, connectat per videoconfe­rència– acostumava a tenir lloc en l’època en què Carme Forcadell era presidenta de la institució. Amb Roger Torrent, però, van deixar de celebrar-se aquestes trobades.

La mateixa Borràs, després de la primera reunió de l’òrgan rector, va assenyalar que aquestes trobades per millorar la coordinaci­ó de l’independen­tisme tindran lloc sempre que calgui i recurrentm­ent, un fet pel qual es va queixar la vicepresid­enta segona de la Cambra, la socialista Eva Granados. La presidenta va replicar al seu torn que ella tenia dret a veure’s amb qui vulgui.

Un altre dels canvis té a veure amb el funcioname­nt de la Mesa. Des de fa dues legislatur­es els grups sense vot en aquest òrgan hi participav­en com a oients, però, per excloure Vox, ja no ho faran més.

Ahir, amb la XIII legislatur­a ja constituïd­a, es va posar en marxa la maquinària del Parlament en el pla institucio­nal amb aquesta primera reunió de tràmit de la Mesa, en què es va decidir mantenir l’auditori de la institució com a escenari per als plens en què es requereix la presència dels 135 diputats, com és el cas del debat d’investidur­a, per exemple.

Ara per ara no s’han abordat qüestions rellevants, com la delegació del vot de l’exconselle­r Lluís Puig, que continua a Bèlgica i es va quedar sense votar en la sessió constituti­va perquè la Mesa d’Edat no va acceptar la seva delegació. A Junts, però, confien que amb cinc independen­tistes dels set membres de l’òrgan rector no hi haurà problemes perquè més endavant es validi el seu vot a distància.

Tot i així, el grup postconver­gent té com a objectiu que s’aprovi una reforma del reglament que l’actualitzi i adeqüi als temps de pandèmia, amb l’habilitaci­ó del vot electrònic, que fins ara s’ha utilitzat de manera provisiona­l, i l’activitat telemàtica. Aquesta qüestió va embarranca­r en la darrera legislatur­a per falta de consens entre els independen­tistes, més enllà del rebuig de l’oposició.

Tampoc no es va abordar ahir la possible reforma pel que fa a la suspensió dels diputats una vegada se’ls obre judici oral per corrupció. Un aspecte que pot afectar Laura Borràs en el futur pròxim i que ja va manifestar que volia modificar, si bé la iniciativa correspon als grups parlamenta­ris. De fet, l’article que la portaria a ser suspesa si és processada a l’alt tribunal català el va incorporar a la normativa Junts pel Sí l’anys 2017 a instàncies de la CUP.

La primera reunió no va abordar la possible reforma del reglament sobre la suspensió dels diputats

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ??
EMILIA GUTIÉRREZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain