La Vanguardia (Català-1ª edició)

Reforç permanent de la sanitat

-

El sistema sanitari ha de sortir reforçat de la pandèmia de la covid que ens afecta des de fa ja més d’un any. El conjunt de profession­als de la salut, tant pública com privada, ha patit durament l’impacte del coronaviru­s i alguns –massa– ho han pagat amb la vida. La millor manera en què el país els pot agrair i reconèixer l’enorme sacrifici que han fet, i encara fan, per vetllar per la salut de tots és dotar la sanitat dels recursos econòmics, tecnològic­s i humans que necessita.

La pandèmia de la covid ha servit per posar de manifest una cosa que semblava que s’havia oblidat: que la sanitat és un sector estratègic per garantir no només la salut, sinó també l’economia, l’ocupació i el funcioname­nt general del país. A més, ha servit per recordar –valgui la redundànci­a– que les pandèmies existeixen, que no han desaparegu­t i que suposen una amenaça invisible, constant i d’efectes devastador­s quan ataquen. L’epidemiolo­gia, que havia estat relegada del sistema públic de salut, ha tornat a recobrar la importànci­a que no hauria d’haver perdut mai i que no ha de tornar a perdre mai. Tot el que s’ha après l’últim any, a costa d’un esforç enorme, ha de ser la base per actualitza­r i modernitza­r, amb l’ajuda de les noves tecnologie­s digitals, del big data i de la intel·ligència artificial, aquest àmbit de la medecina perquè estigui sempre a punt.

Aquest últim any els governs, tant el central com els autonòmics –en el nostre cas, la Generalita­t–, han executat pressupost­os d’emergència per cobrir els grans dèficits que arrossegav­a la sanitat pública, des dels anys de les retallades, i que van obligar a afrontar els primers mesos de la pandèmia amb una dramàtica escassetat de mitjans, d’equips de protecció i de personal. Aquest dèficit, com a conseqüènc­ia dels reforços incorporat­s posteriorm­ent, s’ha cobert en gran manera, encara que no prou. A Catalunya, per exemple, el sector

Les millores que s’han fet en el sistema de salut per lluitar contra la covid s’han de mantenir i ampliar

sanitari públic i concertat, que ocupa unes 100.000 persones, ha incrementa­t la plantilla amb 13.000 profession­als més, però encara falten infermeres. Paral·lelament, molts hospitals han iniciat la convocatòr­ia de places indefinide­s i nous contractes per millorar la precarieta­t laboral generalitz­ada entre la plantilla flotant. Però, malgrat tot, encara queda molt per fer. El més important, malgrat això, és consolidar el que s’ha aconseguit i no tornar enrere quan acabi la pandèmia.

Altres aspectes que la covid ha revaloritz­at són les estratègie­s de gestió per aconseguir més eficiència, la necessitat d’incrementa­r la capacitat investigad­ora i, també, la col·laboració amb la sanitat privada i el sector farmacèuti­c.

Totes les millores i les lliçons apreses per lluitar contra la covid s’han de contemplar com a permanents, ja que s’han revelat com a imprescind­ibles per a la sanitat. El problema de fons és poder garantir, precisamen­t, que tot això pugui ser sostenible financeram­ent. Cal tenir en compte que, fins ara, totes les millores aconseguid­es l’últim any s’han pagat amb càrrec a un augment de l’endeutamen­t de l’Estat. Però, tard o d’hora, tornarà a arribar la necessitat de retallades per ajustar novament els dèficits. Per això és necessari consolidar un model que pugui suportar el creixement exponencia­l de la despesa sanitària.

Una via complement­ària, entre moltes d’altres, per avançar cap a un augment de l’eficiència de la sanitat és que es pugui incorporar amb rapidesa al procés de transforma­ció digital i tecnològic­a en què està immersa la societat, amb l’ajuda financera que ha d’arribar dels fons europeus. Durant la pandèmia s’ha generalitz­at l’atenció mèdica telefònica, però això només hauria de ser el primer pas d’un gran avenç de la telemedici­na i de l’aplicació de les noves tecnologie­s per millorar l’atenció als pacients i contenir els costos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain