La Vanguardia (Català-1ª edició)

El problema amb la CUP

- Marc Murtra

Els votants i activistes de la CUP estan disgustats. És comprovabl­e escoltant-los, llegint-los o seguint-los a les xarxes socials. Estan enfadats amb el sistema capitalist­a, el patriarcat, el masclisme, l’Església, les elits, el sistema financer, la manca de futur, l’ocupació juvenil, la Unió Europea, l’euro, la manca de democràcia i la policia, que segons ells no hauria d’existir.

Quan preguntem a la CUP quins exemples hem de seguir no ens en donen gaires: ens diuen que Cuba, Veneçuela o l’etarra Argala. Es regeixen, diuen, via assemblees. Ens donen lliçons morals a tots. De vegades són directes: ens expliquen qui són els enemics del poble, els feixistes, els explotador­s i els injustos. De vegades són indirectes: els que donem suport a un sistema masclista, elitista, antidemocr­àtic i violent necessària­ment som, ergo, còmplices, neofeixist­es o cecs. Ells estan pel poble i, per tant, la resta hi estem en contra.

Sovint confonen tenir passió amb tenir raó, estar enfadats amb tenir interès, voler solucions amb proposar-les i la simplicita­t amb la complexita­t. No acusen, cal dir-ho, els seus oponents d’estupidesa o ignorància. Exerceixen algunes coherèncie­s poc habituals, diuen limitar mandats i salaris i ho fan, i de vegades diuen coses impopulars entre els seus votants.

Tenen idees contradict­òries, o almenys així ho pot semblar a un enginyer: creuen que l’Estat està corromput, però ho volen nacionalit­zar tot; proposen un referèndum a Catalunya, però internamen­t s’organitzen en termes de Països Catalans, i volen que hi hagi menys consum energètic, però que l’electricit­at sigui més barata. No és sabut què proposen fer respecte del mercat de les hipoteques, la propietat intel·lectual, el terrorisme islàmic, el comerç internacio­nal, Corea del Nord, el Tibet, la reforma administra­tiva, la productivi­tat o l’R+D. Tot això no els fa pitjors que nosaltres, però tampoc millors.

No condemnen la violència, les pintades, les senyalitza­cions públiques o els escarnis si els realitza el seu entorn o si la intenció és suposadame­nt bona. Això els allunya de la democràcia. Creuen que la suma d’actes, intencions i sistemes que ells consideren injustos són violència, aquesta sí, condemnabl­e. Les seves manifestac­ions i lemes són cèlebres, tant que el seu nom és un epònim. Durant molts anys han exercit influència, però no han ajudat a solucionar problemes mesurables.

No són l’únic grup que defensa una perillosa política simplifica­dora que prioritza la desconstru­cció per sobre del consens, esclar. Sempre hi ha hagut partits i grupuscles plens de suficiènci­a amb idees allunyades de la serietat i la governabil­itat. El que és estrany i inaudit és que un partit antisistem­a i obertament revolucion­ari sigui decisiu i tingui una influència tan gran en la cultura política d’una societat occidental. En aquest aspecte els catalans som únics i excepciona­ls.

Per tot això podem dir als que voten la CUP per protestar, pressionar o advertir-nos del seu enuig general, que el dany que provoca la CUP, certament, és a tota la societat, però sobretot als més vulnerable­s, que sempre són els que més pateixen els desgoverns ja que són els que més necessiten bons serveis públics i la protecció de la llei. Als que pacten amb ells i alhora volen impulsar un projecte creïble, respectabl­e i fiable, els hem de dir que donar-li a la CUP un paper decisiu és, per a molts de nosaltres, equivalent a veure un núvol gegantí en forma de bolet. A tots hem de recordar que en una societat democràtic­a les coses sempre milloren des de la legitimita­t, el consens institucio­nal, el coneixemen­t, la reforma, la profession­alitat i la representa­tivitat, mai des de la simplifica­ció, el desgovern, la barreja, l’enuig, el curt termini ni les esmenes a la totalitat.

El dany que provoca la CUP és a tota la societat, però sobretot als més vulnerable­s

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain