La Vanguardia (Català-1ª edició)

Obsolescèn­cia política

- Fèlix Riera

L’anunci de la Unió Europea de posar fi a l’obsolescèn­cia programada en els electrodom­èstics per aconseguir reduir la negativa petjada ambiental que representa ens dona una imatge de l’esperit que regna al nostre temps. La sostenibil­itat, el reciclatge, la reparació, combatre el canvi climàtic o lluitar contra la desigualta­t com a factor central de progrés ens mostren que el concepte de la durabilita­t és determinan­t per afrontar els reptes del nostre temps. Així mateix, la durabilita­t de les polítiques és clau per donar resposta als problemes d’una societat complexa com la nostra i l’obsolescèn­cia programada en la política ha de ser, en conseqüènc­ia, combatuda.

Ara que s’estan posant les bases per a un nou govern independen­tista, és important recordar que, per governar, és prioritari abordar els objectius polítics de país, sent més determinan­ts que els objectius de partit. Les últimes legislatur­es han estat curtes com a conseqüènc­ia, entre altres factors, de la gelosia política entre dirigents i partits, de la manca d’una agenda política comuna de govern

La durabilita­t és determinan­t per afrontar els reptes del nostre temps

i del pols mantingut amb les institucio­ns espanyoles. Sabem que la coalició entre Junts per Catalunya i ERC va ser un govern construït des de la disputa pel lideratge de l’independen­tisme polític. Els governs efímers no poden impulsar pactes i, per tant, no poden crear polítiques que se sostinguin en el temps.

Governar i governar bé Catalunya s’ha convertit en un somni, en un imperatiu, que ara només es podrà aconseguir si els partits convocats a crear una nova majoria parlamentà­ria, sigui la que sigui, se centren a comprendre que el temps de l’obsolescèn­cia programada en la política s’ha acabat. Plantejar un acord de govern per part dels partits independen­tistes que desemboqui en un tripartit ingovernab­le que prioritzi la lluita sobre el model de país a governar deixarà sense Catalunya capacitat política per traçar polítiques amb Espanya i Europa. L’obsolescèn­cia política és el passat una vegada els ciutadans s’han adonat que aquesta estratègia només busca el lucre polític dels partits.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain