La Vanguardia (Català-1ª edició)

Treball: menys és més

- Norbert Bilbeny

Treballar menys hores és treballar més i millor. També aquí “menys és més”. Keynes va predir que els avenços en tecnologia i productivi­tat permetrien que al cap d’un segle es treballés només 15 hores a la setmana. No s’ha complert. Uns ho voldrien; d’altres no. Però potser tots dos poden estar equivocats. Una reducció radical rebaixaria el nivell de vida, però augmentari­a la qualitat de la feina, perquè moltes hores al davant provoquen desgana.

Per viure cal treballar, i per viure bé, treballar bastant. Molt, als Estats Units. I a la Xina i els gegants asiàtics. A Europa predominen les 40 hores setmanals. Però a França ja estan en les 35. Això últim permet treballar des de les nou del matí fins a les quatre de la tarda (mitja hora per dinar a les 13 h), o fins i tot treballar de dilluns a dijous en jornada partida o dilatant la continuada.

Si en cent anys s’ha aconseguit la jornada de vuit hores i tot el dissabte festa, d’aquí unes dècades aconseguir­em que treballar menys sigui igual o més productiu, permeti la conciliaci­ó familiar i tenir més fills, així com disposar d’un temps per a la formació personal, cosa que convé tant a la persona com al sistema productiu.

Mentrestan­t, l’horari vigent, que suposa per a la majoria una jornada de sol a sol, és innecessar­i, improducti­u i nociu per a la salut, la formació personal i la conciliaci­ó.

Algun dia es parlarà de la barbaritat del nostre horari actual, com avui considerem una salvatjada aquelles jornades de dotze hores, incloent-hi dissabte a la tarda. La robòtica, el teletrebal­l i el canvi climàtic ens fan sentir al clatell dues qüestions fonamental­s per respondre ara mateix: què és el treball? Com s’ha d’organitzar? La resposta està molt més en la cultura que en l’economia, encara que importi.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain