La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els monjos de Montserrat i d’altres convents van ser vacunats amb Pfizer

Salut considera que compleixen els mateixos requisits que les residèncie­s de gent gran

- JOSEP PLAYÀ MASET

Des que va esclatar la pandèmia, un dels llocs més afectats pel confinamen­t i les restriccio­ns ha estat Montserrat. Fa gairebé un any que bona part de les seves instal·lacions, com ara l’hotel, el museu o els restaurant­s, estan tancats. Dels 2,7 milions de visitants anuals es va passar l’any passat a uns 730.000. Com a contrapart­ida, aquest aïllament l’ha salvat probableme­nt del coronaviru­s i no hi ha constància de cap monjo benedictí contagiat. I ara les possibilit­ats es redueixen encara més perquè tota la comunitat ja ha estat vacunada.

Els 57 monjos benedictin­s del monestir de Montserrat (dels quals gairebé una vintena tenen 80 o més anys) van ser vacunats el 16 de gener amb una primera dosi de Pfizer i el 8 de febrer van rebre la segona dosi. Van ser immunitzat­s tant els monjos com el reduït nucli del personal que els atén diàriament, tant de la cuina com de la infermeria, d’acord amb el protocol establert per la Generalita­t.

El Departamen­t de Salut ha confirmat a La Vanguardia que, en el cas de Montserrat però també en el d’altres convents i monestirs, s’ha considerat que reunien els mateixos requisits que les residèncie­s de gent gran, és a dir, que en el mateix espai cohabitave­n persones d’edats avançades i de salut delicada, i que per tant s’havien de vacunar tots els integrants. I així s’ha fet. Montserrat forma part de la zona sanitària de la Catalunya central, i l’equip de vacunació d’aquesta regió va fixar una data en el calendari, com també ha fet amb els altres convents i residèncie­s de religiosos que ja han rebut les dosis.

El monestir de Montserrat té contractat un servei d’atenció sanitària amb l’empresa Blancafort Infermers que atén els casos lleus, però no va intervenir en el procés de vacunació, que va ser el mateix que en altres residèncie­s, d’acord amb les instruccio­ns de Salut. Alguns monjos van expressar fins i tot dubtes respecte a l’oportunita­t de la vacunació, però com que es tractava d’un grup bombolla, on tots comparteix­en les dependènci­es monacals i van a la mateixa hora al menjador o a les oracions que fan al llarg del dia, es va considerar que s’havien de valorar com un sol col·lectiu.

Fonts del monestir han explicat que la vacunació només va afectar els monjos i la gent pròxima directa, i que la resta del personal que treballa a Montserrat, a les botigues o en altres dependènci­es seguirà els protocols que regeixen per al conjunt de la població.

La pandèmia ha afectat greument l’economia del conjunt d’instal·lacions de Montserrat, fins al punt que durant molts mesos hi ha hagut un ERTO que ha afectat a uns 270 treballado­rs. El museu fa un any que està tancat (prop d’un 80% de visitants són estrangers) i tot just ara es planteja obrir els festius de Setmana Santa. L’hotel Abat Cisneros obrirà els caps de setmana com el restaurant i des de dilluns han obert les cel·les Abat Marcet, l’alberg Abat Oliba, la botiga i l’espai audiovisua­l.

Salut confia rebre a l’abril 400.000 dosis de vacunes setmanals, més del doble que ara, cosa que permetria una vacunació massiva. Ara la vacuna s’injecta sobretot als més grans de 80 anys: 113.016 persones d’aquest grup, un 28%, ja porten una dosi. Les dues setmanes següents (que han d’arribar ja unes 100.000 injeccions de Pfizer) es posaran, sobretot, segones dosis. I després de Setmana Santa es podria accelerar el ritme d’injeccions a aquest grup i es començarie­n a posar als més grans de 70 anys.

Fins ahir ja s’havien administra­t gairebé un milió de vacunes (900.587), i el Departamen­t de Salut preveu continuar amb els plans, malgrat suspendre temporalme­nt la immunitzac­ió amb AstraZenec­a.

Salut esperar rebre a l’abril 400.000 dosis setmanals de Pfizer, cosa que permetrà una immunitzac­ió massiva

 ?? GEMMA MIRALDA ?? El nombre de visitants de Montserrat es va reduir un 73% el 2020
GEMMA MIRALDA El nombre de visitants de Montserrat es va reduir un 73% el 2020

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain