La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un senyal substituir­à els triangles d’emergència el 2026

- JOAQUÍN VERA

Ja hi ha data màxima perquè tots els conductors substituei­xin els triangles d’emergència a la carretera dels vehicles pel senyal lluminós V-16: el 31 de desembre del 2025. A partir d’aquest dia serà obligatori el nou sistema d’avís d’accident o avaria, una balisa que emet un senyal intermiten­t de llum groga que s’ha de col·locar a la part més alta del vehicle i que hauria de ser visible fins i tot des d’un quilòmetre de distància. Ho va aprovar ahir el Consell de Ministres en un decret en què es detallaran quines són les caracterís­tiques específiqu­es d’aquests dispositiu­s per ser homologats.

La proposta aprovada que parteix del Ministeri de l’Interior inclou com a novetat que el senyal V-16 obligatori –ja se’n comerciali­tzen alguns– haurà de tenir un sistema de GPS que en comunicarà l’activació, la desactivac­ió i el geoposicio­nament amb el Punt d’Accés Nacional en matèria de Trànsit i Mobilitat. Això, segons la direcció General de Trànsit, aportarà “més seguretat”. I és que entre el 2018 i el 2020 més de 40 persones van morir en vies interurban­es després d’haver baixat del vehicle. Un gest necessari a l’hora de col·locar els triangles d’emergència actuals, que tenen els dies comptats.

El reial decret també regula l’ús del senyal V-27, un triangle virtual que s’activarà en el sistema de bord del vehicle per advertir de la presència d’un perill pròxim. Tot i això, en aquest cas la incorporac­ió al vehicle serà voluntària i només en els casos en què estiguin connectats per mitjans telemàtics amb el Punt d’Accés de Trànsit i Mobilitat.

El Consell de Ministres també va aprovar ahir la modificaci­ó de la llei de Trànsit en un segon paquet de mesures en aquesta matèria després que al novembre es donés llum verda als 30 quilòmetre­s per hora de límit de velocitat en carrers d’un sol sentit de circulació, que entrarà en vigor l’11 de maig. El que es va acordar aquest

L’Executiu multarà amb fins a sis punts els conductors que facin servir el telèfon mòbil al volant

dimarts –que iniciarà ara la seva tramitació parlamentà­ria– afectarà el carnet per punts.

La reforma endurirà en gran manera l’ús del telèfon mòbil al volant: l’infractor podrà perdre fins a sis punts –ara la llei ho penalitza amb fins a tres– si és caçat parlant pel telèfon, si el porta a la mà o si l’està utilitzant a través d’un altaveu encara que reposi al seient. El Govern espera que aquests canvis entrin en vigor abans que s’acabi l’any.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Un home passejant pels volts de la incinerado­ra de Sant Adrià, al fons a l’esquerra
XAVIER CERVERA Un home passejant pels volts de la incinerado­ra de Sant Adrià, al fons a l’esquerra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain