La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llum verda al complex d’innovació de la Ciutadella

La comissió d’Urbanisme aprova el pla per convertir el solar de l’antic Mercat del Peix en tres centres d’investigac­ió

- JESÚS SANCHO

Nou pas per establir les bases de la futura reactivaci­ó econòmica de Barcelona en l’era postcovid. La comissió d’Urbanisme va aprovar ahir de manera definitiva el pla urbanístic del solar de l’antic Mercat del Peix al costat del parc de la Ciutadella, al carrer Wellington, on ara hi ha un pàrquing de Barcelona Serveis Municipals (B:SM). Aquesta actuació permetrà acollir un complex d’investigac­ió i innovació en biomedicin­a, biodiversi­tat i benestar planetari.

El projecte vol ser un pol d’atracció per al talent científic, i s’estima que donarà feina a unes 1.200 persones. Fonts de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF) vinculades al projecte calculen que les obres començaran l’abril del 2022 amb la construcci­ó del pàrquing subterrani i que el complex estarà a punt durant el primer semestre del 2025, segons el calendari previst avui. Es tractaria de la primera pedra simbòlica i el gran projecte visible de la futura Ciutadella del Coneixemen­t, amb què es vol transforma­r el parc en una nova àrea de centralita­t urbana basada en el coneixemen­t.

“Es tracta d’una iniciativa científica, cultural i urbanístic­a que pretén convertir tot aquest entorn del parc de la Ciutadella en un node de coneixemen­t urbà de referència del sud d’Europa”, va destacar ahir Janet Sanz, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme de l’Ajuntament, durant la comissió municipal en què es va aprovar el pla de manera definitiva amb el suport de tots els grups polítics, excepte de Barcelona pel Canvi, que no va votar.

Els tres primers immobles es construira­n al costat del campus de la Ciutadella en un solar d’uns 7.500 metres quadrats, propietat del Consistori i de la UPF. En total, es preveu una superfície construïda de 46.000 metres quadrats i una inversió de 92,8 milions. A part de l’Ajuntament i la universita­t, aquesta iniciativa disposa de la implicació de la Generalita­t i el Govern central. El primer que s’edificarà serà el pàrquing, que gestionarà B:SM i anirà en planta subterràni­a, amb 312 places i un cost previst d’11,3 milions. Tindrà una superfície construïda de 6.883 metres quadrats amb entrada i sortida pel passeig de Circumval·lació.

Després de la col·locació d’una llosa es podrà començar a edificar la resta del complex. D’una banda, s’aixecarà l’edifici de la UPF destinat a benestar planetari, amb 7.463 metres quadrats de superfície construïda i un pressupost de 15,1 milions d’euros. L’immoble vinculat al Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), dedicat a la medicina personalit­zada, serà el més gran, amb 25.616 metres quadrats, i el més car, amb 54,9 milions d’euros. Finalment, l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un edifici de 6.314 metres quadrats del Centre Superior d’Investigac­ions Científiqu­es (CSIC) i la UPF, amb una inversió estimada d’11,5 milions. S’espera que a l’IBE hi treballin 130 científics repartits en 23 grups d’investigac­ió en cinc programes científics que estudiaran discipline­s com la biodiversi­tat animal o la seqüència del genoma. El futur complex tindrà un gran espai obert, també al públic, que comunicarà els tres centres.

Encara està pendent el disseny dels edificis. A finals de juny s’escollirà el projecte guanyador del concurs arquitectò­nic per construir el centre del BIST d’entre cinc projectes finalistes. I el febrer de l’any que ve s’adjudicarà el projecte guanyador del concurs arquitectò­nic conjunt per als edificis de la UPF i el CSIC.

A partir de l’aprovació definitiva que es va dur a terme ahir, que haurà de ser ratificada al ple, es podran engegar els tràmits necessaris per a la reparcel·lació del solar i la posterior sol·licitud de llicències per edificar els nous immobles.

D’aquesta manera, el projecte supera un nou tràmit imprescind­ible després de firmar-se el 2019 un pacte institucio­nal per poder crear aquest nou espai d’investigac­ió i innovació als terrenys de l’antic Mercat del Peix en el marc de la iniciativa de la Ciutadella del Coneixemen­t. L’objectiu principal a llarg termini consisteix a transforma­r el parc per fer que sigui més permeable amb els barris que l’envolten i fer-lo arribar fins al mar, entre els altres plans.

Es preveu que les obres comencin l’abril de l’any que ve i s’acabin el primer semestre del 2025

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Als terrenys que acolliran els futurs edificis avui dia hi ha un pàrquing municipal
ÀLEX GARCIA Als terrenys que acolliran els futurs edificis avui dia hi ha un pàrquing municipal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain