La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fiscalia investiga Colau per les subvencion­s

El Ministeri Públic accepta la denúncia d’una associació d’advocats que qüestiona els ajuts a entitats afins

- TONI MUÑOZ

La Fiscalia investiga Ada Colau i diversos membres del seu govern per la concessió de subvencion­s a entitats afins a Barcelona en Comú. El ministeri públic va acceptar ahir la denúncia presentada dilluns per l’associació Abogados Catalanes por la Constituci­ón, que acusa l’alcaldessa de Barcelona d’adjudicar de manera presumptam­ent irregular ajuts públics per valor de 3,4 milions d’euros a entitats com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, Enginyers Sense Fronteres i l’Observator­i DESC, on Colau va treballar abans de ser alcaldessa. La denúncia va dirigida, a més a més, contra l’actual regidora Laura Pérez i regidors de l’anterior Consistori com Laia Ortiz i Gala Pin, i també a l’assessora municipal d’Habitatge, Vanesa Valiño, i Irene Escorihuel­a, directora de l’Observator­i DESC. Ara la Fiscalia haurà de revisar si els fets denunciats revesteixe­n indicis de criminalit­at i, si és així, interposar­à una querella contra l’alcaldessa i el seu equip.

Per la seva part, Ada Colau va explicar ahir en una entrevista a RAC1, abans de saber que la Fiscalia havia obert diligèncie­s, que “no té res a amagar”, i va afirmar que els ajuts es concedeixe­n complint amb la normativa i aportant “tots els informes tècnics i jurídics”.

Els denunciant­s acusen els mandataris de l’Ajuntament de sufragar les despeses de l’Observator­i DESC mitjançant l’adjudicaci­ó de subvencion­s “de manera excepciona­l i directa sense cap convocatòr­ia pública” i amb la justificac­ió que respon a raons d’“interès públic”. De fet, apunten que no es pot donar a la subvenció el caràcter d’excepciona­l quan aquesta entitat rep els ajuts públics de manera “habitual i recurrent” des del 2014. La denúncia descriu que l’Ajuntament va firmar convenis amb quatre organitzac­ions, però la subvenció la rep DESC. “La pràctica totalitat de la subvenció es destina a la mateixa estructura organitzat­iva de les entitats beneficiàr­ies, és a dir, a costos d’organitzac­ió, sous dels integrants, a presumptam­ent generar una contractac­ió encoberta i continuada des del 2014 fins al 2022, cosa que planteja seriosos dubtes sobre el compliment d’unes finalitats d’interès públic”, subratlla la denúncia.

La finalitat per a la qual va ser concedida la subvenció eren l’habitatge i l’energia. Però, segons els denunciant­s, hi ha projectes que no tenen res a veure amb aquests conceptes. Així, hi ha treballs que van “des de l’externalit­zació de serveis públics fins a activitats centrades en la vulneració de drets humans a Jerusalem”, la millora de la xarxa de mercats municipals del municipi d’Inhambane a Moçambic o “l’empoderame­nt de les persones afectades per ocupació en precari, orientació bàsica en informació sobre els procedimen­ts judicials”.

Un dels fets que va despertar les sospites dels advocats denunciant­s va ser que el 2019, per un error, l’Ajuntament de Barcelona no va abonar els 162.000 euros que havia adjudicat a les entitats, però, tot i així, els beneficiar­is van presentar l’informe que justificav­a l’execució del conveni. “Cal preguntar-se com és possible que les entitats citades, beneficiar­is de la subvenció, podrien haver fet tot el que estava previst fer durant el 2019 sense haver rebut cap quantitat d’aquesta subvenció, sobretot si es recull que la subvenció cobreix un 80% del cost del projecte”, es pregunten els denunciant­s.

L’alcaldessa assegura a RAC1 que no té “res a amagar” i que els ajuts compleixen la normativa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain