La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els castells preparen la tornada

- ESTEVE GIRALT Tarragona / Vilafranca del Penedès

La pandèmia ha suposat per a les colles castellere­s passar del tot a gairebé res. Un llarg any sense actuacions a les places ni tampoc assajos als locals, l’espai de socialitza­ció, on es manté viu el sentiment de pertinença. El món casteller s’ha mantingut actiu debatent i pensant en la tornada amb les restriccio­ns de la crisi sanitària i fomentant altres maneres de relacionar-se. Per fi, després d’uns quants plans frustrats amb cada nova onada, s’ha començat a recuperar l’activitat només amb la canalla, prioritat per a totes les colles.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona va reprendre ahir el contacte amb els més petits al seu local, després de setmanes de preparació i diàleg amb mares i pares. Els Castellers de Vilafranca van ser els primers que van recuperar l’activitat amb la canalla, fa deu dies.

Només és una primera presa de

Reprendre el contacte als locals d’assaig amb els més petits és un primer gran pas per encendre la flama

contacte, un primer gran pas, tot i que no és res que es pugui comparar amb un assaig casteller. “L’objectiu principal és que es tornin a trobar, que estiguin junts, que facin equip; els petits tenien moltes ganes de tornar i els seus pares estan convençuts”, explica Arnau Mañé, membre de l’equip de canalla dels Castellers de Vilafranca.

Aquesta colla planteja exercicis d’equilibri i també la construcci­ó de petits pilars, amb tots els membres de cada equip amb mascareta, dins el local. La feina sempre es fa en grups amb molt pocs castellers, amb bombolles de sis nens i nenes, per minimitzar el risc de contagi. En total són una vintena de nens.

“Volem que es continuïn trobant per mantenir viva la flama de la colla; hi ha moltes ganes de tornar”, destaca Jordi Alomà, cap de colla de la Jove de Tarragona. La seva colla divideix l’activitat dins i fora del local, amb 25 criatures, per evitar el contacte entre els grups, amb jocs d’equilibri i coordinaci­ó.

“Una de les grans preocupaci­ons de totes les colles és la canalla, perquè socialment és qui acabarà construint el futur de la colla; si no es relacionen serà molt més difícil que tinguin aquell punt de sentiment de pertinença”, destaca Sergi Font, acabat de rellevar al capdavant de la Coordinado­ra de Colles Castellere­s de Catalunya (CCCC). “La canalla que teníem ha anat creixent, ara alguns fan 1,70 m; haurem de trobar acotxadors i enxanetes nous per fer un treball previ”, explica Alomà.

La flexibilit­zació de les restriccio­ns, amb l’obertura de les extraescol­ars a Catalunya, permet tornar a l’activitat castellera amb els més petits. Després de les colles més grans, la previsió és que se n’hi vagin afegint d’altres.

La tornada dels assajos, amb tots els castellers, encara és molt incerta. No hi ha cap calendari previst i dependrà, en bona part, de l’evolució de la pandèmia i el ritme de vacunació. La Coordinado­ra pensa en l’estiu com un moment propici.

“Ara com ara és inviable poder fer un assaig”, adverteix Font. La Coordinado­ra entén que hi haurà una “progressió” fins a la tornada de l’activitat, cada colla amb ritmes diferents. Hi ha una sensació generalitz­ada que abans que s’acabi la temporada, a la tardor, almenys s’haurà pogut fer algun pas endavant, amb esperances que sigui durant o sobretot al final de l’estiu.

“Ara es comença a veure la possibilit­at de fer alguna cosa a l’estiu, veiem una llum; el risc zero no hi serà”, adverteix Sisco Benet, cap de colla dels Castellers de Vilafranca. “Serà progressiu, haurem d’anar vencent les pors”, afegeix.

“El grau d’immunitat col·lectiva serà el que determinar­à si les colles poden actuar amb una certa normalitat o cal adaptar-se; serem un reflex de la societat”, explica Font (CCCC). Entre les opcions que s’han analitzat hi ha fer tests d’antígens als castellers, però s’ha descartat per l’elevat cost. “Estem atents i proactius, no esperant a veure què passa; hem de buscar oportunita­ts per poder tornar a fer castells amb la màxima seguretat possible”, destaca Font.

 ?? XAVI JURIO ?? Els Castellers de Vilafranca i la Colla Jove de Tarragona ja han començat a recuperar el contacte amb els més petits
XAVI JURIO Els Castellers de Vilafranca i la Colla Jove de Tarragona ja han començat a recuperar el contacte amb els més petits
 ?? ALBA MARINÉ ??
ALBA MARINÉ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain